Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Legea: Modificări substanţiale de legislaţie, din cauza eşecului total al PAID de creştere a gradului de protecţie pentru casele românilor!

casa-asigurareÎn primul rând, nu este exclusă posibilitatea ca, pe un model practicat deja în cazul amenzilor, persoanele care nu fac dovada că au casa asigurată să nu își poată achita impozitele și să nu poată scoate documente de la autorități.

Până la finalul acestui an, România va avea o nouă lege privind asigurarea obligatorie a locuinţei, iar propunerile de modificare a actualei legislaţii vor ajunge în Parlament până la sfârşitul lunii, au declarat, la un eveniment de profil, oficiali ai Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ca impact pentru piaţă, cea mai importantă schimbare constă în faptul că brokerii de asigurare vor putea vinde direct poliţa PAD, ceea ce îi va determina să fie mai agresivi din acest punct de vedere, având în vedere că nu vor mai împărţi comisionul cu firmele de asigurare.

Pentru asiguraţi, marea modificare ar putea fi înăsprirea san­cţi­unilor, având în vedere că actualul sistem, care presupune amendarea de către primării, nu funţionează din motive electorale.

„Ne gândim la această variantă ca în momentul în care o persoană îşi plăteşte impozitul pentru locuinţă să prezinte şi dovada existenţei poliţei PAD. Există o variantă. Eu cred în prevenţie şi mă încăpăţânez să cred că în felul acesta vom rezolva cele mai multe probleme. Nu trebuie să amendăm oameni pentru că nu îşi fac poliţă. Trebuie să îi convingem că dânşii sunt proprietari şi este în avantajul lor să îşi încheie această poliţă de asigurare obligatorie“, spune Cornel Constantinescu, vicepreşdintele ASF responsabil de sectorul asigurări.

El a subliniat că obiectivul legii privind asigurarea obli­ga­to­rie a locuinţei nu a fost atins, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare.

„O asigurare care este obligatorie trebuie să fie şi necesară. Dacă ne referim la asigurarea de locuinţe PAD, în continuare este percepută greşit. Nu cred că acest grad de încredere în asigurare foarte scăzut, dar relativ constant în ultimii ani, nu are niciun fel de legătură cu companiile de asigurare, cu acţionarii PAID, respectiv Consiliul de administraţie al PAID care, cel puţin aşa percep eu, nu cred că a depus toate eforturile necesare pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare“, a spus Constantinescu.


Legea nu funcţionează, deci poliţa nu se scumpeşteConstantinescu a mai precizat că gradul ce încredere în asigurare a scăzut din 2015. „Eu sper ca pe viitor să avem o abordare diferită faţă de trecut şi să îndeplinim obiectivul pentru care a fost înfiinţat. Avem 20% grad de încredere în asigurare în 2015, avem 19% în 2016, avem 18,6% în septembrie 2017. De ce? Pentru că avem o primă prea mică? Pentru că nu ne sprijină şi alte instituţii ale statului? Nu. Motivul este dat de faptul că asigurătorii trebuie să aibă capacitatea de vânzare, să reziste în piaţă, să fie proactivi în relaţia cu clientul. Dacă vom creşte prima vom ajunge în situaţia în care compania va fi echilibrată.

Este absurdă creşterea primei în contextul în care gradul de cuprindere este scăzut. Obiectivul legii nu a fost atins, această formă de protecţie minimă nu şi-a atins potenţialul, ceea ce constituie un motiv de îngrijorare“, a mai arătat vicepreşedintele ASF. Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţei nu prea este funcţională, iar scopul acesteia trebuie definit, împreună cu responsabilii şi responsabilităţile fiecăruia, a recunoscut şi Nicoleta Radu, director general al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), în cadrul Forumului Internaţional de Riscuri Catastrofale. „Noi, în momentul de faţă, trebuie să recunoaştem că avem o lege care nu prea este funcţională. Plecăm de la premisa că avem nevoie de această lege.

Eu cred că ar trebui să definim care este scopul legii, care sunt responsabilii şi care sunt responsabilităţile fiecăruia. În momentul de faţă legea cuprinde anumite responsabilităţi pentru PAID dar instrumentele sunt în altă parte. Trebuie să definim responsabilii şi responsabilităţile, să avem şi pârghiile prin care pot fi duse la îndeplinire“, a spus Radu. Ea a precizat că PAID a încercat să îşi întărească puterea financiară, având în vedere că s-a plecat dintr-un punct în care nu îi dădea nimeni nicio şansă şi a ajuns acum o companie stabilă. „Vrem să menţinem  această stabilitate. Am încercat, în permanenţă, să comunicăm către populaţie şi părţile interesate ceea ce am considerat că nu este foarte bine cunoscut.

Vom începe de astăzi o campanie TV la care am lucrat în ultima lună. (...) PAID este responsabil pentru instrumentarea dosarelor de daună, dar nu instrumentează PAID dosarele. Nu avem nicio pârgie prin care să verificăm modul în care se instrumentează dosarele de daună. PAID este responsabil pentru creşterea gradului de cuprindere în asigurare, dar nu avem nicio pârghie ca să se întâmple acest lucru“, a mai arătat oficialul PAID.  

Sursa: capital.ro