Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Bucureşti: Patronii Firmelor de Taximetrie - Majorarea tarifelor!

tarif-taxi-bucurestiDupă mai bine de opt ani în care tariful la taxi, în Capitală, a fost îngheţat la 1,39 lei/km, companiile de profil din Bucureşti au luat decizia să crească preţul la 1,7 lei/km.

Măsura este o consecinţă a concurenţei neloiale şi fiscalităţii excesive, spun patronatele din domeniu.Odată cu majorarea preţurilor la energia electrică, car­bu­ran­ţi­lor şi alimentelor, patronii firmelor de taxi din Bucureşti au decis majorarea tarifelor. De la începutul acestei luni, mai multe companii de taxi au crescut tarifele de la 1,39 lei la 1,69 lei sau 1,7 lei pe kilometru.

Patronatele din domeniu susţin că majorarea preţurilor nu este o urmare a scumpirii carburanţilor, ci o consecinţă a concurenţei neloiale şi fiscalităţii excesive. „Au fost creşteri de TVA şi nu s-au majorat tarifele, au fost accize şi majorarea preţurior carburanţilor, tot nu s-au modificat tarifele.Un alt exemplu este majorarea preţurilor pieselor de schimb sau tarifelor RCA, iar tarifele la taxiuri tot nu s-au majorat. Nu se poate face taximetrie cu 1,39 lei/km.

Scumpirea nu are legătură cu acciza, un tarif este fundamentat în baza unor calcule privind cheltuielile, întreţinerea maşinii, taxe, impozite“, ne-a declarat, preşedintele Confederaţei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu. Dacă timp de opt ani, bucu­reş­tenii au beneficiat de cele mai mici tarife la taxiuri din ţară, dar şi de cel mai mare număr de taximetrişti, în Galaţi, Cluj Napoca sau Braşov, tarifele sunt de aproximativ 2 lei/km.

„În Bucureşti, firmele de taxi au fost forţate să ridice preţurile pentru a acoperi cheltuielile“, a explicat Ştefănescu Vasile. O altă explicaţie pentru creşterea tarifelor este modificarea legii privind plata contribuţiilor la nivelul salariului minim pentru lucrătorii part-time, legislaţie care a intrat în vigoare de la 1 august. „Au crescut cheltuielile cu contribuţiile de asigurări sociale.Tariful real ar fi la 2,3-2,4 lei/km pentru a acoperi cheltuielile şi să ajungem la o cotă de profit rezonabilă“, au mai spus reprezentanţii firmelor de taxi.

Speed şi Cristaxi au crescut tarifele la 1,69 şi 1,7 lei/km

După 1 octombrie, patronii Speed Taxi au majorat tarifele, de la 1,39 la 1,69 lei/km, şi cei de la Cristaxi - de la 1,39 la 1,70 lei/km. „Tarifele vor creşte la majoritatea companiilor, este o problemă de resoftare a aparatelor şi de recolantare - de afişare pe portiere a noilor tarife, sunt aproximativ 10.000 de maşini“, spune oficialul COTAR. Maşinile companiilor Leone, Pelicanul, Cobălcescu, Dartex, Total sau AS încă circulă tarife de 1,39 lei/km.

Sursa: capital.ro