Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Weekend cu numeroase interventii pentru ISU Alba

Incendiu-vegetatie-1Nerespectarea măsurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetaţie uscată, mirişti, şi resturi vegetale poate avea consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător. Din acest motiv, cunoaşterea şi respectarea strictă a acestora constituie soluţia cea mai simplă şi mai puţin costisitoare, constituind în acelaşi timp o obligaţie morală şi civică a fiecărui cetăţean.

1. Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit vineri, pe str. Liliacului din cartierul Partoș din municipiu, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Pompierii militari au acționat cu două austospeciale de intervenție și o ambulanță SMURD. Acest incendiu de vegetație uscată ce se manifesta pe aproximativ 20 mp, s-a propagat la terenul lui S.N., unde au ars circa 600 mp și la curtea unei societăți comerciale afectând matrițe din fibră de sticlă, produse finite din fibră de sticlă și doi mc de lemn pentru foc. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

2. Vineri seara, prin numărul unic de urgențe 112 a fost anunțat un incendiu de vegetație uscată pe raza loc. Sălciua de Sus – zona Tomeasa. Pompierii militari de la Stația de pompieri Cîmpeni au intervenit cu mijloace de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua, pădurari și cetățeni din zonă.

Sămbătă dimineața, Stația de Pompieri Cîmpeni cu șapte subofițeri și o autospecială de stins incendii, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua și cetățeni din zonă au continuat să intevină pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, litieră, lăstăriș și mărăciniș care a afectat o suprafață de aproximativ 10 ha. Din cauza zonei greu accesibile, a suprafeței afectate și a condițiilor meteorologice nefavorabile, incendiul nu a putut fi lichidat.

Duminică dimineața, 34 de ofițeri și subofițeri cu cinci autospeciale de la Stația de pompieri Cîmpeni, Detașamentul de pompieri Aiud și Grupa Operativă a inspectoratului care s-a deplasat la locul incendiului pentru coordonarea intervenției, 6 voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sălciua și 12 cetățeni au continuat să intervină pentru stingerea incendiului de vegetație uscată, litieră, lăstăriș și mărăciniș, reușind lichidarea acestuia la ora 17:00. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

Pentru a evita eventualele evenimente în care aţi putea fi implicaţi vă aducem la cunoştiinţă regulile şi măsurile de prevenire a incendiilor la vegetaţie uscată, mirişti şi resturi vegetale.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

-Permis de lucru cu focul, obţinut de la Primărie

-Aprobare de la Agenţia de Protecţie a Mediului

Se exceptează de la această obligaţie, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetăţeneşti, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor. În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Garda Naţională de Mediu - Comisariatul Judeţean Alba va aplica amenzi în valoare de 3000-6000 lei persoanelor fizice şi 25000-50000 lei persoanelor juridice.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, astfel: 1000 – 2500 lei.

3. Tot vineri, Detașamentul de pompieri Aiud a intervenit, pe str. Primăverii din loc. Teiuș, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un utilaj agricol (tractor), proprietatea lui I.M. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale complexe de intervenție, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Teiuș. Ca urmare a acestui incendiu, au ars tractorul în proporție de 90%, circa 28 de mp din acoperișul anexei gospodărești confecționată din lemn cu învelitoare din ondulină bituminoasă și actele utilajului agricol. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un scurtcircuit electric produs la un cablu electric defect sau cu izolația deteriorată.

4. Garda de intervenție Sebeș a intervenit sâmbătă, pe str. Viilor din loc. Șpring, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Șpring. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

5. Tot sâmbătă, Garda de intervenție Blaj a intervenit, pe str. Cîmpului din loc. Crăciunelu de Jos, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, ce se manifesta pe o suprafață de aproximativ 1 ha. Pompierii militari au acționat cu o autospecială de stins incendii, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Crăciunelu de Jos. Cauza probabilă a acestui incendiu o reprezintă un foc lăsat nesupravegheat.

6. Echipajele SMURD ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba au intervenit, în perioada 20-23.10.2017, la 57 de solicitări medicale.