Joi12082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dr. Iulia Belc: "Corectarea cifozei în 7 moduri"!

Iulia-belcCunoscută în termeni populari sub numele de ”cocoașă”, cifoza reprezintă o modificare a staticii vertebrale, sub forma unei rotunjiri, în plan sagital.

Ea există în mod fiziologic, la nivel dorsal și devine o problemă medicală când depășește unghiul de 45 de grade. Dr. Iulia Belc, directorul medical al Bio Ortoclinic, medic primar medicină fizică și de reabilitare, explică motivele care pot provoca această afecțiune, manifestările ei și  modalitățile în care poate fi tratată.

Curbura ia forma literei ”C”, cu deschidere spre partea din față a corpului, prin diminuarea înălțimii feței anterioare a corpului vertebral. Deasupra, cervical și inferior, lombar, există câte o curbură compensatorie, în sens invers, numită lordoză, care se accentuează o dată  cu creșterea cifozei. Aceste curburi conferă elasticitate coloanei vertebrale.


”Cifoza poate fi întâlnită la toate vârstele și are cauze specifice. La copiii mici, cifoza este congenitală, printr-o dezvoltare insuficientă a structurilor vertebrale. Adolescenții, în special băieții cu o creștere rapidă în înălțime, dezvoltă o cifoză prin hernii intraspongioase, intravertebral, cunoscuta sub numele de maladia Scheurmann. Tot la copii și tineri sunt cauzele neuro-musculare din cadrul paraliziilor cerebrale, distrofii musculare, spina bifida. De asemenea, unele boli ereditare, precum sindromul Marfan sau  Pradel-Willi dezvoltă cifoza”, explică Dr. Iulia Belc.


La adult predomină cauzele degenerative discale și/sau vertebrale, ori cele post traumatice. Vârstnicii, în special femeile după menopauză, dezvoltă o cifoză superioară, de tip senil, osteoporotic.
Dintre cauzele secundare trebuie menționat cancerul primar vertebral sau complicațiile secundare care pot apărea ca urmare a chimio și radioterapiei.


”Multe cifoze sunt posturale, de atitudine, ele corectându-se prin conștientizarea poziției corecte. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite la fete, în perioada pubertară, când vor să-și ascundă sânii. Pozițiile monotone, incorecte, în fața calculatorului, în special prin neadaptarea poziției monitorului la acuitatea vizuală, sunt un alt factor care favorizează cifoza. Vârstnicii, ca urmare a scăderii masei și forței musculare spinale, adoptă o poziție cifotică, cu atât mai accentuată la cei cu osteoporoză și modificări degenerative”, a mai completat directorul medical al Bio Ortoclinic.


Specialistul subliniază că, la fel ca în cazul scoliozei, boala poate influența viața socială a celui afectat, determinând în timp scăderea stimei de sine și chiar izolarea persoanei în cauză, ca urmare a modificărilor estetice.


Simptomele cifozei:


- durere ușoară sau severă la nivelul coloanei toracice;
- rigiditate și tensiune musculară a zonei dorsale;
- deplasarea spre înainte a capului și căderea antero-inferioară a umerilor;
- dificultăți ale respirației, în cazurile severe;
- tulburări digestive, dureri ale peretelui abdominal, scăderea apetitului -toate ca urmare a micșorării distanței dintre coaste și bazin, cu presiune neadecvată pe organele abdominale;
- senzație de oboseală sau scădere a forței musculare.


”Funcție de vârstă, gravitate, sau unghi de deformare, tratamentul presupune kinetoterapie, corset și în ultimă instanță, dacă înclinatia este mai mare de 50 de grade, tratamentul ortopedico-chirurgical de corecție”, adaugă specialistul celei mai mari clinici de vertebrologie din România.


Ce se recomandă pentru corectarea cifozei:


1 - autocontrolul pozitiei;
2 - folosirea ortezei dorsale, ”ham de memorie”, pentru corectarea poziției spatelui;
3 - prevenția/ tratamentul osteoporozei;
4 - decompresie și mobilizare vertebrală;
5 - fizioterapia;
6 - kinetoterapia pentru corectarea poziției, tonifierea și asuplizarea musculaturii;
7 - utilizarea Sistemului David, unic în Bucuresti, format dintr-un grup de 6 echipamente computerizate care fac o evaluare completă a mobilității și a forței musculaturii vertebrale. Exercițiul, făcut de 2-3 ori pe săptămână pe acest sistem, tonifică musculatura profundă a coloanei vertebrale, care conferă stabilitate cu premize serioase pentru tratamentul afecțiunilor posturale vertebrale și nu numai. Studiile electromiografice au evidențiat superioritatea acestei terapii, în care o oră de exerciții echivalează cu 5 ore de înot.


Interdicții în cifoză:


- menținerea pozițiilor incorecte, monotone;
- activitățile fizice și sportive solicitante pentru coloană, precum sporturile  de contact și cele care presupun sărituri;
- ridicarea de greutăți, în special în cazul osteoporozei.