Lun10032022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Italienii: Vot pentru mai multă autonomie!

vot-autonomieItalienii din regiunile Lombardia şi Veneto au votat duminică la referendumuri pentru autonomie sporită faţă de guvernul de la Roma.

Participarea la vot a fost semnificativă în ambele regiuni, iar potrivit rezultatelor preliminare, peste 90% din participanţi au răspuns \'da\' la întrebarea dacă doresc ca autorităţile regionale să solicite celor centrale mai multă autonomie.

În Veneto, regiunea din jurul Veneţiei, participarea la vot a fost de 50,1%. În Lombardia, cu metropola la Milano, s-au prezentat la urne doar 30,5% din cetăţeni, dar nu există un prag minim pentru validarea referendumului.

Cele două regiuni din nord sunt cele mai bogate din Italia, contribuind împreună cu circa 30% din produsul intern brut. Ele înregistrează un excedent fiscal - diferenţa între sumele vărsate la bugetul central şi cele alocate de la Roma pentru cheltuieli publice - de aproximativ 70 de miliarde de euro anual.

Liga Nordului, formaţiune politică activă în aceste regiuni, a cerut multă vreme în programul său politic independenţa faţă de sudul mai sărac al Italiei. În prezent, Liga nu mai are acest obiectiv, dar a susţinut organizarea referendumului alături de partidul de centru-dreapta Forza Italia al magnatului Silvio Berlusconi şi de populiştii din Mişcarea Cinci Stele.

Criticii referendumului au arătat că nu era necesar, întrucât Constituţia Italiei permite oricum regiunilor să ceară autonomie sporită.

Sursa: capital.ro