Ma08092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Consiliul Judeţean - Vizita Comisiei de Mediu!

comisie-mediuConsiliul Județean Cluj a primit joi, 19 octombrie 2017, la sediul forului administrativ județean, vizita Comisiei pentru mediu a Senatului României.

Scopul acestei întâlniri de lucru a fost acela de documentare și analiză a stadiului implementării proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor” (SMID) la nivelul județului Cluj, precum și de identificare a modalităților optime de completare și modificare a cadrului legislativ ce reglementează în prezent la nivel național domeniul gestionării deșeurilor.  


La întâlnire au participat, alături de membrii comisiei senatoriale, Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Marius Mînzat, directorii direcțiilor de Dezvoltare și Investiții și, respectiv, Juridice din cadrul Consiliului Județean, administratorul public din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, domnul Gheorghe Șurubaru și directorul RADP Cluj-Napoca, domnul Ion Pantelimon.


Discuțiile purtate cu membrii comisiei parlamentare au vizat patru teme principale, respectiv problema depozitului neconform de la Pata Rât, inclusiv un istoric al acestuia și perspectivele acestui proces, problema scurgerii de levigat și impactul asupra mediului, stadiul realizării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și, respectiv, incendiul din data de 4 octombrie a.c. care a avut loc pe rampa temporară gestionată de Primăria Cluj-Napoca.


În ceea ce privește poziția Consiliului Județean Cluj referitoare la temele abordate, aceasta a fost prezentată în detaliu atât de către Vicepreședintele forului administrativ județean, domnul Marius Mînzat, cât și de managerul de proiect al SMID care au făcut cu acest prilej și un scurt istoric al evoluției, respectiv al problemelor de natură juridică care au determinat întârzieri ale lucrărilor de închidere și ecologizare a depozitului neconform de la Pata Rât, respectiv a execuției lucrărilor de construire a CMID.


În acest context, membri Comisiei pentru mediu a Senatului s-au arătat extrem de interesați de înțelegerea problemelor concrete întâmpinate până în acest moment de Consiliul Județean Cluj în domeniul managementului deșeurilor, exprimându-și în același timp interesul și disponibilitatea de a contribui la eficientizarea cadrului normativ din domeniu. În acest sens, membrii comisiei senatoriale au solicitat Consiliului Județean să formuleze propuneri concrete de amendare a legislației incidente în domeniul managementului deșeurilor. Totodată, exprimându-și disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților clujene implicate, aceștia au cerut Consiliului Județean să informeze și Comisia, ori de câte ori forul administrativ clujean întreprinde demersuri în acest domeniu pe lângă ministerele și celelalte structuri centrale de specialitate ale Guvernului.


,,A fost o întâlnire mai mult decât utilă și constructivă în cadrul căreia doamnele și domnii senatori au avut ocazia să afle direct adevăratele probleme de natură obiectivă cu care ne-am confruntat în derularea acestor proiecte și proceduri. Apreciez, sincer, deschiderea și disponibilitatea manifestată de membrii comisiei senatoriale și sper ca aceste discuții să se concretizeze, în final, în măsuri legislative menite să sprijine toate autoritățile locale în acest domeniu al managementului deșeurilor“, a precizat Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, domnul Marius Mînzat.


Întâlnirea de la sediul Consiliului Județean Cluj a fost urmată de o vizită în teren la Pata Rât, ocazie cu care membrii Comisiei pentru mediu a Senatului României au putut observa și analiza la fața locului chestiunile anterior discutate precum și stadiul concret al lucrărilor de închidere a rampei neconforme, respectiv de edificare a viitorului Centru de Management Integrat al Deșeurilor.