Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

RomGaz: Virgil Metea - "Nevoia unei actualizări a reglementărilor pieţei de gaze"!

virgil-meteaSectorul gazelor naturale se află într-o schimbare continuă, astfel că legislația și regulile după care funcționează ar trebui armonizate cu evoluția întregului mediu economic, consideră directorul general al Romgaz, Virgil Metea.

Romgaz are în derulare investiţii de sute de milioane de euro în dezvoltarea de noi zăcăminte onshore, în construcţia unei noi centrale electrice la Iernut şi în explorarea în continuare a perimetrul Trident din Marea Neagră, unde este partener cu LukOil. De asemenea, compania îşi extinde semnificativ capacitatea de stocare de gaze, urmând a construi un nou depozit la Fălticeni, lângă Suceava, şi ia în calcul să susţină, cel puţin prin furnizarea de gaze, proiectul anunţat de revista Capital - reînfiinţarea platformei petrochimice Borzeşti-Oneşti.

Capital: Cum arată piaţa locală a gazelor din punct de vedere al preţurilor, cantităţilor vândute, cererii şi concurenţei?

Virgil Metea: Tabloul este unul complex deoarece ne aflăm într-un an de liberalizare completă a pieţei gazelor, practic avem o piaţă liberă, în care există concurenţi şi participanţi, şi care funcţionează plecând de la premise egale. Însă dacă analiza este una mai atentă atunci putem observa nevoia unor clarificări în ceea ce priveşte tranzactionarea pe bursă, obligaţia de înmagazinare, consumatorii vulnerabili, dar şi modul de stabilire şi calcul a revedenţelor. Piaţa de gaze în Romania este dinamică, se află într-o evoluţie şi schimbare continuă, de aceea e nevoie ca reglementările, legislaţia, regulile după care funcţionează să fie actualizate în timp real, urmărindu-se armonizarea acestora cu întreg mediul economic. În felul acesta, consider că s-ar putea asigura o predictibilitate care ar conduce la un mediu economic mult mai eficient.

Sursa: capital.ro