Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Piaţa locală de distribuţie IT: Consolidări majore!

piata-locala-itCei mai importanţi jucători de pe piaţa de distribuţie IT se aşteaptă la o consolidare în următorii ani, România fiind una dintre cele mai interesante ţări din acest punct de vedere din Europa Centrală şi de Est.

Piaţa locală de distribuţie IT este dominată de Net­work One Distribution (NOD), companie deţinută de omul de afaceri Iulian Stanciu, care este şi acţionar eMAG. NOD are o cotă estimată la 20% şi a avut o cifră de afaceri de 221 milioane de euro în 2016.  Următorii trei distribuitori în top sunt ELKO, ABC Data şi Asbis, care au aproximativ 50% din piaţă, iar restul este împărţit de zeci de alte firme mai mici nişate pe anumite segmente. Această piaţă este extrem de ofertantă pentru jucătorii din regiune, iar în următorii trei ani am putea avea un alt lider. „Piaţa de distribuţie este fragmentată şi ne putem aştepta la consolidări în perioada următoare“, a declarat Gabriela Gheorghe, director general ELKO Romania, numărul doi pe piaţă.

La nivel regional, la începutul lunii iulie, ELKO Group a achiziţionat o participaţie de 85% din compania suedeză Gandalf Distribution AB, unul dintre principalii distribuitori de computere şi periferice din Suedia. Grupul a făcut, de asemenea, primii paşi de extindere pe piaţa poloneză, prin contractarea unei echipe locale de vânzări. „Avem în vedere oportunităţile de extindere geografică, iar aceste acţiuni fac parte din strategia noastră de consolidare în regiune“, a adăugat Gheorghe. „Dacă ne uităm la peisajul de distribuţie de IT din România, o dată la trei-cinci ani lucrurile se schimbă iar schimbările semnificative apar o dată la cinci-şapte ani, când topul, liderii, de asemenea, se schimbă din diverse motive“, spune Oana Barbu, general manager Asibis, locul patru pe piaţă. În trecut, piaţa a fost dominată de companii precum Tornado Sistems, Scop Computers sau Omnilogic, toate companii româneşti, care în prezent se străduiesc să se menţină pe linia de plutire.

Polonezi, letoni şi bieloruşii vor locul unu

Compania Elko a fost înfiinţată în 1993 în Riga, Letonia. În prezent, grupul este unul dintre cei mai mari distribuitori de produse şi soluţii IT din regiune, reprezentând 180 de producători şi oferind o gamă largă de produse şi servicii către mai mult de 7.000 de companii, producători de calculatoare, integratori de sisteme din 30 de ţări în Europa şi Asia Centrală. Cifra de afaceri a grupului în 2016 s-a ridicat la 1,46 miliarde dolari. În România, compania este prezentă de 18 ani, iar anul trecut a înregistrat afaceri de  62 milioane de euro. „Dacă ar fi să facem un scurt bilanţ în cifre al ultimilor cinci ani ar suna cam aşa: am dublat forţa de vânzare şi suport, am crescut în fiecare an numărul de parteneri activi, am adăugat peste zece brand-uri în portofoliu, am dublat cifra de afaceri“, spune Gabriela Gheorghe.  


ABC Data a fost înfiinţată în 1990, la Varşovia, Polonia. Compania a intrat pe piaţa locală în 2014 cu obiectivul de a intra în top cinci jucători în maximum trei ani.  Polonezii, care sunt lideri în Europa Centrală şi de Est, se află în prezent pe locul trei pe piaţa locală. Compania a înregistrat anul trecut afaceri de 52 milioane de euro.

Sursa: capital.ro