Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Liberalizarea pieţei de energie!

eurostecherÎn condiţiile scumpirii majore din acest an a energiei elecrice, trecerea în piaţa liberă devine aproape o necesitate pentru cei interesaţi de controlul costurilor.

Totuși avantajele liberalizării vin și cu riscuri.

În acest an, preţul energiei s-a majorat cu 15% în medie, revenind la momentul 2013, înainte să înceapă ajustările de tarife. În ultimii patru ani, preţul energiei de pe piaţa reglementată s-a ieftinit uşor dar constant, ca urmare a produţiei energiei verzi dar şi pentru că ANRE a „tăiat“, în mod repetat, tarifele de distribuţie, transport sau subvenţia pentru cogenerare.

Reamintim că preţul final al energiei este compus din mai multe componente, din care electricitatea contează în proporţie de aproape 35%. Restul înseamnă o sumedenie de taxe şi tarife impuse de către reglementatorul ANRE, la care se adaugă certificatele „verzi“(sprijin pentru industria regenerabilelor), bonus pentru cogenerare, TVA.
În acest context, ieşirea de sub regimul reglementat este o opţiune favorabilă pentru că, în funcţie de cum se înţelege fiecare client cu furnizorul, preţurile rămân fixe pe o perioadă agreată, cel puţin un an sau chiar doi, iar preţul energiei este cu mult mai mic decât în segmentul reglementat. Cu cât este mai avantajos, vom arăta în continuare.

Preţul de piaţă al energiei a crescut puternic

Consumatorii care au decis să rămână captivi la Furnizorii de Ultimă Instanţă, Electrica, CEZ, Enel şi E.ON, şi să nu treacă în piaţa liberă, adică peste 90% din populaţie, achită un preţ variabil. Acesta are două componente: una reglementată de Autoritatea Naţională în Domeniul Energiei (ANRE), şi una concurenţială de piaţă, avizată şi ea de ANRE, dar care variază în funcţie de preţul de achiziţie cu care furnizorii au cumpărat energia pe bursa de energie operată de OPCOM.

În ultimul an, preţul de achiziţie, fie că este vorba de cel de pe pieţele la termen, însă mai ales pe piaţa spot, a avut o evoluţie ascendentă în raport cu cea înregistrată în anul precedent. Faţă de tarifele reglementate şi avizate de ANRE pentru trimestrul IV al anului trecut, Autoritatea a efectuat două modificări, una la 1 iulie, alta la 1 octombrie. Drept urmare, deşi a micşorat tariful reglementat pentru a atenua scumpirile, evoluţia preţurilor pe bursă, din ianuarie şi până în prezent, a condus la majorarea tarifelor CPC.


Aşa se face că faţă de ultimul trimestru al anului trecut, tarifele CPC pentru furnizorii de ultimă instanţă s-au majorat cu procente cuprinse între 2,6% (Electrica Transilvania Sud) şi 21,4% (Enel Muntenia). De la 1 octombrie 2017, cele mai ridicate tarife CPC sunt practicate de E.On - 0,5163 lei/kWh, CEZ - 0,4978 lei/kWh) şi Enel Dobrogea, Electrica Muntenia Nord şi Electrica Transilvania Nord - 0,48 lei/kWh. Cel mai redus tarif CPC este înregistrat în sudul Transilvaniei, unde operează Electrica Transilvania Sud: 0,4492 lei/kWh.

Majorările care vor fi conţinute în facturile din ultimele trei luni ale anului nu ţin numai de creşterile înregistrate la componenta CPC, ci şi de procentul din consum pe care acesta îl acoperă. Dacă în trimestrul al patrulea al anului trecut, 30% din KWh consumaţi erau facturaţi la preţul tarifului reglementat şi 70% la tariful CPC, în prezent, doar 10% din KWh consumaţi sunt facturaţi la tariful reglementat şi 90% la tariful CPC. Iar de la 1 ianuarie 2018, 100% din consum va fi facturat la tarif CPC.

Aşa se face că, pe preţ final, energia electrică s-a scumpit, în acest an, la consumatorii casnici, funcţie de regiunea ţării, cu între 5% şi aproape 22%. Procentul de 22% se aplică pentru Muntenia Sud, inclusiv Bucureştiul.

În acelaşi timp în care clienţii casnici de pe piaţa reglementată suferă, cei care au făcut pasul spre piaţa liberă se bucură. Tarifele pe care le oferă aici firmele sunt cu mult mai mici decât în reglementat. Luăm ca exemplu Bucureştiul, pentru că aici s-a şi scumpit cel mai mult curentul în 2017. Folosind comparatorul de tarife pe care îl pune la dispoziţie ANRE pe site, vedem cum găsim cinci firme care oferă un preţ cu 20 până la 24% mai mic decât cel al FUI Enel Energie Muntenia.

Acestea sunt RCS & RDS, chiar Enel, cu două companii (pentru piaţa liberă), Tinmar Energy şi RWE Energy. Acestea oferă cel puţin 12 luni la preţ fix al energiei, fără fluctuaţii din reglementat. După aceea, este adevărat, urmează negocierea unui alt contract, obţinerea unui preţ la fel de bun depinzând şi de puterea clientului de argumentare, dar şi de condiţiile de piaţă din acel moment.

Practic, cine se află în aria de distribuţie Muntenia Sud şi optează pentru a trece la un furnizor din piaţa liberă se află în postura în care scumpirile tarifelor la electricitate din acest an să nu îl afecteze prea mult, ca, de altfel, şi orice s-ar mai întâmpla în piaţă în următorul an. Dacă un astfel de client casnic alege o ofertă comună de electricitate şi gaze de la acelaşi furnizor, beneficiile comparate sunt chiar mai mari, putând, spre exemplu, să beneficieze de până la 24 de luni de preţuri fixe la cele două tipuri de utilităţi.

Sursa: capital.ro