Vi12092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

FMI: Polonia renunţă la linia de credit!

polonia-renuntare-linie-creditPolonia va renunţa la linia flexibilă de credit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare de 9,2 miliarde de dolari, a anunţat Ministerul de Finanţe de la Varşovia.

Autorităţile poloneze anunţaseră că intenţionează să trateze acest acord drept unul preventiv, neavând intenţia de a utiliza linia flexibilă de credit.

'Renunţăm la linia de credit în valoare de 9,2 miliarde de dolari de la FMI. Economia poloneză este într-o situaţie atât de bună încât putem face asta', a anunţat Ministerul de Finanţe pe Twitter, citându-l pe ministrul de Finanţe Mateusz Morawiecki.

Polonia a înregistrat în primele opt luni din acest an un excedent bugetar record de 4,9 miliarde de zloţi (1,36 miliarde de dolari), pe fondul majorării veniturilor din TVA, după ce PIB-ul a urcat cu aproape 4%.

'Am luat decizia de a renunţa la linia flexibilă de credit de la Fondul Monetar Internaţional, după analizarea datelor privind impozitele, a parametrilor macroeconomici, a evaluării stabilităţii bugetului şi a rezervelor valutare', a declarat Morawiecki.

În ianuarie, Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional a aprobat o nouă linie flexibilă de credit pe doi ani pentru Polonia, cu o limită de împrumut de 6,5 miliarde DST (8,24 miliarde euro).

Linia flexibilă de credit este un instrument creat de FMI în 2009 pentru ţările cu performanţe economice bune. Primul acord de acest timp a fost încheiat de FMI cu Polonia în 2009, iar acorduri succesoare au fost aprobate în 2010, 2011, 2013 şi 2015.


Polonia este membră a FMI din 1986 şi are o cotă de 4,095 miliarde DST (aproximativ 5,190 miliarde dolari).

Sursa: capital.ro