Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Directorul Editorial, Claudiu Şerban: "România - Furnizor de Energie European!"

claudiu-serbanCapital a organizat o masă rotundă la care au fost prezenți reprezentanți ai principalilor jucători de pe piața energiei.

De la cărbuni până la gaze, de la hidro până la nucleară, toate sursele de energie sunt reprezentate în ţara noastră. O formulă de producţie extrem de echilibrată, ar putea spune foarte mulţi observatori ai fenomenului. Da, dar şi foarte vulnerabilă, tocmai din cauza lipsei unei strategii coerente, pe fondul unor schimbări la nivel mondial provocate de noi tehnologii precum stocarea energiei electrice în baterii sau exploatarea gazelor de şist.

Acum zece ani, în prag de criză financiară globală, a existat o strategie naţională pentru energie. Ce s-a ales din aceasta? Mai degrabă nimic, de vreme ce perioada tulbure care a urmat a constituit o justificare perfectă pentru a abandona planurile tocmai conturate. Astăzi, o nouă strategie energetică este aproape gata şi aşteaptă să fie aprobată pentru ţara noastră. Dar nici de data asta nu părem a avea mari sorţi de izbândă. În primul rând din cauza instabilităţi politice, dar şi din cauza apetitului politicienilor pentru iniţiative populiste şi păguboase în dauna unui plan de investiţii extrem de necesar.


Problema principală a României nu este nicidecum lipsa independenţei energetice. Aceasta ar putea fi realizată relativ uşor, cu anumite investiţii bine prioritizate. Principala preocupare, însă, nu trebuie să fie această autosuficienţă atât de dragă lui Ceauşescu, cât mai ales integrarea capacităţilor noastre de producţie şi transport în contextul zonei în care ne aflăm şi al economiilor puternice şi mari consumatoare din Europa de Vest. Ce ne lipseşte pentru realizarea acestui deziderat?

Exact ceea ce au cerut întotdeauna, aproape obsesiv, toţi investitorii privaţi de pe piaţă: predictibilitatea! Piaţa energiei este una extrem de competitivă şi dependentă de investiţii mari, care nu devin imediat productive. Tocmai de aceea, este necesară elaborarea unui plan strategic şi respectarea lui pe cât posibil, în legătură mai mare cu progresul tehnologic internaţional decât cu succesiunea la putere a partidelor. Iar în timp ce principalii jucători din piaţă aşteaptă să fie clarificate reglementările legislative şi să fie declarate priorităţile, politicienii noştri se joacă de-a split TVA sau impozitul pe cifra de afaceri a tuturor companiilor.

Asta ca să vorbim doar de două exemple de natură să pună pe fugă toţi euro şi dolarii care şi-ar fi putut face drum în România.Banii nu sunt o problemă pentru ţara noastră. Aceştia ar fi suficienţi pentru ca să o ducem bine cu toţii. Grav este faptul că nu suntem capabili să ne punem de acord ce să facem cu ei. La noi, oamenii cărora le este extrem de clar ce au de făcut sunt doar cei puşi pe furat. Până nu vom reuşi să schimbăm hoţii cu investitorii, vom rămâne tot cu fundul în două luntrii şi vulnerabili la orice furtună venită din afară.

Sursa: capital.ro