Lun08082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Reţele de Socializare: Cont doar cu acordul părinţilor!

Facebook-MessengerAstfel că, începând cu data de 25 mai 2018,  adolescenții în vârstă de 16 ani, vor avea nevoie de acordul părinților pentru a-și crea conturi pe rețelele de socializare.

Acest act normativ european se va aplica și în România, în mod direct și fără necesitatea unor reglementări suplimentare ale autorităților noastre, de la data de 25 mai 2018.


Cont pe reţelele de socializare sub atenta supraveghere a părinților

„Copiii au nevoie de o protecție specifică a datelor lor cu caracter personal, întrucât pot fi mai puțin conștienți de riscurile, consecințele, garanțiile în cauză și drepturile lor în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.

Această protecție specifică ar trebui să se aplice în special utilizării datelor cu caracter personal ale copiilor în scopuri de marketing sau pentru crearea de profiluri de personalitate sau de utilizator și la colectarea datelor cu caracter personal privind copiii în momentul utilizării serviciilor oferite direct copiilor. Consimțământul titularului răspunderii părintești nu ar trebui să fie necesar în contextul serviciilor de prevenire sau consiliere oferite direct copiilor”.

„(…) în ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal ale unui copil este legală dacă copilul are cel puțin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectiva prelucrare este legală numai dacă și în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părintești asupra copilului”.

Practic, noua lege le restricţionează adolescenţilor accesul la reţelele de socializare şi la email, iar tinerii sub 16 ani vor avea nevoie de acordu părinţilor de fiecare dată când vor să acceseze conturile sau să downloadeze aplicaţii.

Sursa: libertatea.ro