Lun08152022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Alba Iulia - Oraşul Inteligent!

alba-iuliaOrange România a anunţat marţi finalizarea primei etape a proiectului-pilot al „oraşului inteligent”, Alba Iulia.

Compania a anunţat în cadrul conferinţei din Muzeul Principia din Alba Iulia, şi începutul etapei de analiză a primelor date colectate prin soluțiile implementate.

Administratorul public al municipiului, Nicolaie Moldovan, a declarat că administraţia locală doreşte, prin colaborarea cu Orange, să aducă Alba Iulia mai aproape de avantajele tehnologiei smart, pentru a creşte astfel calitatea vieţii cetăţenilor.

În Alba Iulia sunt peste 600 de senzori care, alături de reţelele de comunicaţii mobile, fixe şi destinate obiectelor conectate, creează o infrastructură digitală a oraşului.

Soluţia de management al iluminatului public a generat economii între 50-70% la consumul de energie electrică, în funcţie de intensitatea luminii selectate pentru fiecare stâlp, iar soluţia de management al apei este în curs de instalare.

Primul “oraş inteligent” din România beneficiază în prezent de o reţea Wi-Fi cu puncte de acces amplasate în special în zonele de interes turistic, de o aplicaţie prin care locuitorii pot alerta autorităţilor despre probleme identificate în oraş, dar şi de una prin care turiştii pot afla informaţii direct de pe telefon despre obiectivele vizitate (E-alba iulia).

De asemenea, autobuzele sunt echipate cu senzori de monitorizare a calitatii aerului si cu hotspoturi Wi-Fi, iar două din liceele din Alba Iulia au implementat programul de “clasă digitală”. Totodată, în oraşul Transilvănean a fost implement iluminatul public economic.

Primăria din Alba Iulia are în plan să aloce între 10 şi 30 mil. euro în următorii 8 ani în realizarea unor soluţii de tip smart city, ca parte a unor proiecte cu o valoare totală de 100 mil. euro, care vor fi finanţate în principal din fonduri de la Uniunea Europeană.

„Avem în pregătire un portofoliu de documentaţii tehnice şi de cereri de finanţare în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru care principalele instrumente de finanţare sunt cele oferite de către Uniunea Europeană şi Guvernul României, dar şi de alte organisme internaţionale.

Ce pot să vă spun este că avem în prezent proiecte de mobilitate, de eficienţă energetică, proiecte de iluminat public şi alte categorii de proiecte care în bugetul lor au o pondere de 10, 20, 30% din cheltuieli care pot fi alocate pentru soluţii de tip smart city. Este un buget pe care suntem capabili să-l cheltuim, sunt proiecte pe care suntem capabili să le implementăm în următorii opt ani de zile în Alba Iulia. Aceasta este suma de bani la care ne putem angaja noi, ca administraţie publică”, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager al oraşului Alba Iulia.


Reţeaua Wi-Fi din Alba Iulia include în prezent peste 228 puncte de acces în cetate şi oraş şi 15 puncte de acces în mijloace de transport în comun. Această infrastructură deschisă permite o mai bună colaborare între autorităţile locale, localnicii, turiştii, precum şi antreprenorii din Alba Iulia.

Sursa: capital.ro