Dum11272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

România: Reorientarea proprietarului primelor malluri, spre construcţia de locuinţe!

plaza-romaniaCompania cu capital turc Anchor Grup a demarat, în paralel, dezvoltarea a două noi ansambluri rezidenţiale, care vor totaliza circa 390 de apartamente, după ce a finalizat renovarea şi stabilizarea Bucureşti Mall şi Plaza Romania.

Investitorul mai deţine o serie de terenuri pe care se pot construi locuinţe.Dezvoltatorul face parte din grupul Fiba, fondat şi controlat de bancherul Hüsnü Özyeğin, al doilea cel mai bogat turc. Holdingul a fost creat în jurul Finansbank, care s-a transformat în Credit Europe Bank. În 2008, instituţia financiară a refinanţat cu 25 mil. euro un împrumut accesat de şapte investitori islandezi pentru a dezvolta ansamblul Pallady Towers din Bucureşti. Rămas fără bani, dezvoltatorul a intrat în faliment în 2014, iar un an mai târziu Credit Europe a preluat întregul proiect. Islandezii intenţioneau să construiască trei turnuri cu apartamente şi un imobil de birouri, însă au apucat să ridice doar două clădiri cu 216 apartamente şi au început structura celui de-al treilea imobil.

Pentru a recupera cât mai mult din datoria de circa 20 mil. euro cu care a rămas banca la declanşarea falimentului, Anchor Grup s-a angajat să finalizeze Pallady Towers. Compania va schimba, însă, planul iniţial prin înlocuirea clădirii de birouri cu una tot cu utilitate rezidenţială. Într-o primă etapă va investi 4 mil. euro în finalizarea structurii începute de vechiul dezvoltator. Acest imobil, a cărui construcţie ar trebui încheiată în septembrie 2018, va pune pe piaţă 109 apartamente. În faza a doua va fi ridicat ultimul bloc, care va avea un număr similar de locuinţe şi care va urca investiţia la circa 10 mil. euro.

„Proiectul este dedicat persoanelor care nu vor să investească prea mult într-un apartament. Vrem să existe o omogenitate a rezidenţilor, de aceea nu vor fi diferenţe mari de preţ faţă de cele practicate în vechile clădiri“, a declarat Affan Yildirim, general manager al Anchor Grup. După ce banca a preluat Pallady Towers, locuinţele rămase nevândute în primele două clădiri au fost scoase la vânzare cu un preţ mediu de 900 euro/mp, fără TVA. Investitorul a început deja construcţia şi a anunţat că va demara vânzările în această lună.

Proiect select

Primul ansamblu rezidenţial dezvoltat de Anchor Grup în România a fost InCity Residences, ridicat pe un teren ce aparţinuse în trecut unei secţii a fabricii Select din cartierul Vitan. Criza a prins investitorul cu trei turnuri finalizate din patru programate, construcţia ultimului fiind încheiată anul trecut. Compania a vândut cele 373 de apartamente din primele clădiri, iar în acest an a mai vândut 52% din cele 129 de unităţi din turnul patru al complexului. Yildirim îşi doreşte ca până la sfârşitul anului să vândă toate locuinţele din InCity care nu au suprafeţe extraordinare, adică de peste 200 de metri pătraţi.
Anchor mai deţine un teren de 8.000 mp în apropiere, lângă depoul Dudeşti, tot parte din fosta ţesătorie Select. Dezvoltatorul a demolat recent clădirile de pe acest lot şi aşteaptă autorizaţiile de construire pentru un nou proiect format din patru clădiri cu 188 de apartamente de lux. Costurile de construcţie ale acestui complex, care se va numi Select, au fost estimate la circa 11,5 mil. euro.

„Dacă facem o comparaţie între costurile de construcţie din Polonia sau alte ţări din regiune şi cele din România, aici sunt încă la un nivel rezonabil. Vedem în Bucureşti multe macarale şi regula pieţei spune că dacă cererea este mare va apărea şi o majorare a costurilor. Nu cred, însă, că vom asista la creşteri dramatice“, menţionează Affan Yildirim.

El spune că în această iarnă va începe lucrările şi vrea să termine proiectul la sfârşitul lui 2018 sau cel târziu în primăvara lui 2019. Preţul pe metru pătrat în ansamblul Select va fi similar cu cel practicat în InCity, adaugă managerul, însă locuinţele vor fi mai ieftine, pentru că suprafeţele de aici vor fi mai mici. Apartamentele din InCity se vând cu circa 1.700 de euro/mp.

Yildirim mai spune că firma pe care o conduce a cumpărat mai multe terenuri în Bucureşti înainte de criză, majoritatea destinate construcţiei de locuinţe. La începutul anului 2019 vrea să înceapă un proiect nou în Voluntari, unde Anchor are un teren de circa şase hectare. „Pe acest teren se pot construi peste 1.000 de apartamente, dar astăzi cred că ar fi mai bine să alocăm cea mai mare parte din el vilelor“, adaugă managerul. Compania mai are loturi mari în Fundulea şi Berceni.

„Planurile noastre actuale sunt direcţionate spre zona rezidenţială, dar în câţiva ani, dacă piaţa se va schimba, poate ne modificăm optica“, spune Yildirim.

Ultimele retuşuri

Compania mai are de finalizat clădirea de birouri Anchor Plaza Metropol, din apropierea mallului Plaza Romania. Lucrările la acest imobil au fost suspendate la nivel de structură pe parcursul renovării centrelor comerciale, iar în 2015 a fost pusă faţada.  „Imediat ce vom avea un chiriaş mare, care să preia cel puţin 10.000 mp, vom începe lucrările de finalizare a imobilului, care mai durează circa 11 luni“, precizează directorul Anchor.

Investitorul mai are în proprietate şi clădirea de birouri Anchor Plaza, de lângă Plaza Romania, care este ocupată în proporţie de 81%. El explică faptul că renovarea Plaza Romania a implicat transformarea unei părţi din mall în zonă de birouri şi a aşteptat închirierea acesteia. Acum, după ce mai bine de jumătate din cei 10.000 mp ai Plaza Romania Offices au fost ocupaţi, iar cele două malluri au fost închiriate aproape în totalitate, compania se va concentra pe atragerea de chiriaşi pentru Anchor Plaza Metropol, care oferă 35.000 mp.

Sursa: capital.ro