Sam10012022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Creşterea dobânzilor la creditele în lei, din cauza încasărilor mai mari ale statului!

crestere-dobanziCreşterea ROBOR i-a pus pe jar atât pe oficialii de la Guvern cât şi pe cei ai Băncii Naţionale.

După atacuri dure din partea premierului Mihai Tudose la adresa lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a anunţat că a dat băncilor peste 9 miliarde de lei pentru a revigora lichiditatea din piaţă şi a calma majorarea dobânzilor.

«Daţi-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă, să am grijă de ROBOR“, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, săptămâna trecută, la finalul unei conferinţe, după ce, cu două zile înainte, s-a întâlnit cu ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa pentru a discuta despre majorarea ROBOR. „Specialiştii din BNR vor găsi şi vor decide soluţia pentru a tempera această creştere a ROBOR. Vor da, probabil, ulterior, mai multe detalii şi mai multe relaţii deciziile luate la nivelul Consiliului de Administraţie. Prezenţa mea a constat în a discuta strict tehnic despre ce se întâmplă astăzi, de evoluţia ROBOR“ a spus Ionuţ Mişa, după întâlnirea cu Isărescu.

În aceeaşi zi, Banca Naţională a anunţat că a împrumutat băncile cu peste 9 miliarde de lei pentru a rezolva parţial problema de lichiditate din sistem. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joia trecută la 1,78%, faţă de nivelul de 1,79% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%. Revista Capital a realizat, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor de credit un calcul pentru a înţelege cu cât au crescut ratele românilor în acest context.

De menţionat este faptul că băncile iau în calcul pentru stabilirea ratei pe următoarea lună valoarea ROBOR din ultima zi a lunii precedente. Mai exact, pentru a stabili rata aferentă lunii octombrie, se ia în calcul valoarea ROBOR la 30 septembrie. Astfel, la un credit mediu de 200 de mii de lei (aproximativ 43.000 de euro), acordat pe 25 de ani, cu o dobândă calculată astfel: ROBOR plus 2% (marja băncii), rata era, în luna septembrie, de 939 de lei pe lună. Menţionăm faptul că s-a luat în calcul valoarea ROBOR la 31 august, respectiv 0,91%.
Pe luna octombrie, pentru acelaşi credit, rata creşte cu 71 de lei, la 1.010 lei pe lună. În acest caz, s-a luat în calcul ROBOR la 30 septembrie, de 1,58%.

Creşteri temporare

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat, săptămâna trecută, că majorarea dobânzilor este una conjuncturală şi că se va calma. Tot el a declarat, însă, că vremea dobânzilor mici a apus. „Nu vindem iluzii. S-a ieşit din perioada dobânzilor foarte scăzute. Veţi vedea că aceste creşteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (...) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75% plus minus 1%“, a mai spus Isărescu. Creşterile de dobândă vin după ce ANAF a încasat mai mulţi bani, în luna septembrie. Mai exact, în opinia Guvernatorului, încasările în creştere au lăsat piaţa bancară fără bani. „Sunt factori autonomi evoluţiei lichidităţii în piaţă.

Un exemplu e maniera în care sunt plătite taxele şi impozitele, şi felul în care sunt plătite salariile şi pensiile. Taxele se plătesc pe 30 ale lunii. Sunt absorbiţi banii şi se duc în contul Trezoreriei care se află la BNR. Acest lucru echivalează cu o absorbţie de lichiditate. După 5 ale lunii lichiditatea e retrimisă în piaţă, prin plăţile făcute de stat. Sunt mişcări lunare. Ce a intervenit în această lună e o performanţă mai bună în colectarea impozitelor, mai mult decât ne-am aşteptat. Nu ştiu dacă MFP s-a aşteptat. Rolul BNR e să regleze lichiditatea. Operaţiunile noastre sunt săptămânale. Momentul septembrie 2017 vine după o lungă perioadă de excedent de lichiditate“, a menţionat guvernatorul.

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: