Mie07062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

SUA şi Turcia: Începerea unui "război al vizelor"!

turciaAnkara a anunțat că încetează să elibereze vize americanilor, cu excepția vizelor de imigrare, ca răspuns la o decizie de același fel luată de Washington.

SUA au luat această decizie ca urmare a arestării a unui angajat al consulatului american de la Istanbul, fiind acuzat de legături cu clericul Fethullah Gulen.Statele Unite au anunțat că suspendă eliberarea de vize în toate misiunile diplomatice americane din Turcia. Mai precis, că suspendă acordarea de vize turistice, medicale, de afaceri, precum și vize temporare de muncă sau de studii.

La scurt timp, Turcia a făcut un anunț similar. Declarația Ankarei a fost aproape la fel, „fiind schimbat doar numele țării”.

Astfel, ambasada Turciei la Washington a anunțat, într-un comunicat, că: „Evenimente recente au forţat Guvernul turc să reevalueze angajamentul Guvernului SUA în ceea ce priveşte securitatea misiunii şi a personalului. Pentru a reduce numărul de vizitatori la misiunile noastre diplomatice şi consulare din SUA pe durata acestei reevaluări, am suspendat toate serviciile de viză destinate cetăţenilor americani la misiunile noastre diplomatice din consulare din SUA, măsura intrând în vigoare imediat”.

Disputa intervine după ce un angajat al consulatului american din Istanbul a fost reținut, săptămâna treuctă, în Turcia. El este acuzat că are legături cu clericul Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara că a pus la cale lovitura de stat eșuată, din urmă cu un an. Imediat, Statele Unite au condamnat acțiunea autorităților turce, catalagând-o drept lipsită de fundament. Conform agenţiei de presă Anadolu, cel reţinut era un bărbat cu cetăţenie turcă.


Ankara face de mai mut timp presiuni asupra autorităţilor de la Washington pentru a-l extrăda pe clericul Fethullah Gulen. Totodată, în urma puciului eșuat, regimului lui Erdogan a arestat 40.000 de oameni și a concendiat 120.000 de oameni.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: