Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Participarea României cu 4 milioane euro la majorarea capitalului social al Băncii Internaţionale de Investiţii!

bani-euroRomânia va participa, în 2018, cu 4 milioane lei la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, conform unui proiect de Lege publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

'Se aprobă majorarea capitalului deţinut de România, în calitate de membru la Banca Internaţională de Investiţii, cu suma de 4.000.000 euro, conform deciziei Consiliului de administraţie al Băncii Internaţionale de Investiţii de creştere a capitalului subscris vărsat la Banca Internaţională de Investiţii cu 100.000.000 euro în limita capitalului subscris şi nevărsat al statelor membre', se menţionează în proiect.

Contravaloarea în lei a sumei de 4 milioane euro se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice, iar plata către Banca Internaţională de Investiţii se va efectua într-o singură tranşă, până la data de 31 decembrie 2018.

Valoarea capitalului social subscris al BII este, în prezent, de 1,3 miliarde euro, din care valoarea capitalului social vărsat al Băncii este de 313,05 milioane euro. Cota României în capitalul social vărsat al Băncii este de 18,45 milioane euro, reprezentând 5,90% din valoarea totală a acestuia. În contextul majorării capitalului vărsat al BII cu suma de 100 milioane euro, contribuţia totală care ar reveni României este de 7,65 milioane euro.

'În vederea concretizării sprijinului României, în calitate de acţionar al BII, dar având în vedere imposibilitatea de a achita integral cota care revine ţării noastre la majorarea de capital, propunem ca valoare optimă a contribuţiei României la capitalul BII suma de 4 milioane euro, achitată într-o singură tranşă, ceea ce reprezintă peste 50% din contribuţia totală calculată la 7,65 milioane euro, care ar reveni ţării noastre raportat la majorarea generală de capital a Băncii.

Prin majorarea contribuţiei României la capitalul BII cu suma de 4 milioane euro, cota României ar atinge nivelul de 22,45 milioane euro şi ar duce la majorarea cotei procentuale a ţării noastre la 7,08% din capitalul vărsat', se precizează în Nota de fundamentare a proiectului.

Conform acesteia, participarea României la creşterea de capital BII va genera o serie de avantaje, precum: influenţă directă asupra puterii de vot a României în cadrul Băncii şi impact pozitiv asupra ratingului acordat BII. Agenţiile internaţionale de rating, Fitch, Standard&Poor's şi Moody's indică în rapoartele corespunzătoare de rating faptul că în vederea îmbunătăţirii ratingului acordat BII aşteaptă finalizarea planurilor Băncii de majorare a capitalului vărsat.

'Contribuţia României la majorarea capitalului Băncii reprezintă un argument solid care demonstrează sprijinul ţării noastre pentru BII în faţa agenţiilor internaţionale de rating, cu consecinţe pozitive asupra îmbunătăţirii nivelurilor de rating actuale', se precizează în Nota de fundamentare.

De asemenea, un alt avantaj este creşterea reprezentării României în structurile de conducere ale BII, deoarece, în urma adoptării de către Consiliul BII a unui nou regulament de muncă al Băncii, în document există o corelare strictă între participarea la capitalul vărsat şi gradul de reprezentare a ţării membre în structurile de conducere ale Băncii. În prezent, România deţine în sistem de rotaţie până în anul 2019 poziţia de vicepreşedinte BII şi în baza unui proces de selecţie internaţională are un reprezentat român în funcţia de consilier la Direcţia de audit intern. Contribuţia României la majorarea capitalului BII reprezintă un argument important pentru ca ţara noastră să solicite ocuparea altor funcţii de conducere, în raport cu contribuţia sa la capitalizarea băncii.


Banca Internaţională de Investiţii (BII) este o instituţie multilaterală de dezvoltare care promovează dezvoltarea socială şi economică, prosperitatea şi cooperarea economică între statele sale membre. Banca a fost înfiinţată la data de 10 iulie 1970 şi înregistrată la Secretariatul Naţiunilor Unite, având sediul la Moscova, Federaţia Rusă. Statele membre ale Băncii sunt, în prezent, guvernele Bulgariei, Republicii Socialiste Vietnam, Cubei, Mongoliei, Federaţiei Ruse, României, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei. România a ratificat aderarea la BII în data de 28 ianuarie 1971.

Sursa: capital.ro