Joi07072022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Adunarea Parlamentară NATO : Întâlnirea secretarului general NATO, Jens Stoltenberg cu Klaus Iohannis!

jens-klausSecretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine astăzi în vizită la București, fiind cel mai important invitat al Adunării Parlaentare a NATO.

Șeful NATO se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni. Ulterior, el va lua parte, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului – Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, la Adunarea Parlamentare a NATO (AP NATO), care va avea loc la Palatul Parlamentului.Programul vizitei secretarului general al NATO în România începe cu o vizită la Palatul Cotroceni, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis.

„Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, din anul 2016, şi la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018.

Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul internaţional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor. Convorbirile cu înaltul oficial vor fi urmate de o declaraţie comună de presă”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Ulterior, preşedintele Iohannis și șeful NATO vor participa la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care va avea loc la Palatul Parlamentului, unde şeful statului va rosti un discurs.

Secretarul general al NATO mai are programate întrevederi cu premierul Mihai Tudose, cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tăriceanu, precum şi cu ministrul Apărării Mihai Fifor.

Ulterior, preşedintele României şi Secretarul General al NATO vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinaţională NATO Sud-Est  de la Craiova.

„Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale ţării noastre decis de şefii de stat şi de guvern la Summitul NATO de la Varşovia în anul 2016 pentru întărirea securităţii în regiune. Conjugând efortul României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice – solidaritatea şi unitatea. În luna aprilie a acestui an, a fost declarată Capacitatea Operaţională Iniţială a MN BDE, cea finală fiind prevăzută pentru luna noiembrie 2018. Ceremonia de activare drept Comandament Militar International NATO a avut loc la data de 15 iulie”, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

În timpul vizitei la Craiova, cei doi înalţi oficiali se vor întâlni şi cu militarii polonezi desfăşuraţi în România în Brigada Multinaţională.

Şedinţa plenară a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO, care se desfăşoară la Palatul Parlamentului, va fi prezidată de preşedintele Adunării Parlamentare a NATO, Paolo Alli.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: