Ma05242022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ediţia VI-a Bucharest Forum: George Ciamba a participat în spaţiul euroatlantic, pentru afaceri bilaterale şi stategice!

bucharest-forumSecretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a participat astăzi, 6 octombrie 2017, la cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of United States, în perioada 4-6 octombrie 2017.

Ediția din acest an a Bucharest Forum a fost axată pe tema „Center and Periphery – Bridging the Divide” și a dezbătut impactul politic, economic, financiar și social al acestor evoluții, atât din perspectiva provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană, cât și din perspectiva transatlantică și globală.


În intervenția sa în cadrul sesiunii „Maintaining Security, Advancing Defense - A Transatlantic Challenge”, secretarul de stat George Ciamba a relevat rolul fundamental, confirmat istoric, geografic și geopolitic, al „periferiilor” regiunii euroatlantice - în special vecinătatea estică și bazinul Mării Negre - pentru securitatea internațională. În acest context, a remarcat că „România a vorbit tot timpul despre importanța strategică a Mării Negre; acum e o realitate de care țin cont și Alianța, și membrii acesteia”.


Totodată, a subliniat că multitudinea de amenințări și riscuri, clasice și hibride, din imediata vecinătate a Europei, a avut repercusiuni majore asupra intereselor, relațiilor și calculelor strategice ale marilor actori globali: UE, SUA, Federația Rusă.


Totodată, a arătat că, în fața acestor tipuri distincte de amenințări, cel mai bun răspuns este abordarea lor simultană și la același nivel de angajament. „Articularea unui răspuns eficient implică în mod esențial o viziune pe termen lung și resurse adecvate, dar mai ales un parteneriat transatlantic robust, o bună coordonare a tuturor actorilor relevanți și implicarea autentică a acestora în consolidarea securității și a capacității de apărare”, a spus secretarul de stat George Ciamba.


De asemenea, a prezentat o serie de aspecte relevante privind stadiul actual al cooperării transatlantice, printre care: reconfirmarea NATO ca fundament al securității euroatlantice, importanța consolidării profilului UE în planul securității și apărării, în complementaritate cu Alianța Nord-Atlantică, care rămâne garantul principal al securității colective a membrilor săi.


Subliniind relevanța strategică a unei abordări coerente în domeniul securității și apărării, secretarul de stat George Ciamba a subliniat contribuția de substanță a României în cadrul noii posturi a NATO pe flancul estic, precum și angajamentul politic vizând alocarea a 2% pentru bugetul apărării. Pe acest fond, a fost reiterat angajamentul național în contextul internațional de securitate, prin contribuții efective de forțe și capabilități angajate în diferite teatre de operații, sub egida NATO și UE, precum și în contextul luptei împotriva terorismului.