Lun05232022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Saxo Bank: "Agravarea tensiunilor dintre SUA şi Coreea de Nord!"

tensiuniLuând în considerare faptul că Rezerva Federală face pasul gigantic de a înlocui relaxarea cantitativă (QE) cu înăsprirea cantitativă (QT) și faptul că retorica geopolitică dintre SUA și Coreea de Nord și Iran se agravează de la o oră la alta, acesta nu e un moment de bucurie.

Din nefericire, lumea se amăgește cu un sentiment fals de siguranță și ignoră pericolele cu care ne confruntăm, avertizează specialiștii Saxo Bank.

"Fed face o mare greşeală cu privire la politici pe baza 'speranţei' că inflaţia va juca conform argumentului respins din punct de vedere academic al curbei Phillips", a declarat Steen Jakobsen, Chief Investment Officer, Saxo Bank AS.

"Experimentul exitului Fed reprezintă o temere, dar îngrijorarea reală este că elementul nostru favorit pentru predicţii economice, impulsul de creditare, se prăbuşeşte", a mai spus Jakobsen.

Piaţa s-a resemnat din ce în ce mai mult în a accepta că lucrurile nu se vor schimba niciodată - vreodată - exact în momentul în care atât riscul, cât şi schimbările de bază deja se înrăutăţesc. Înclinaţia noastră umană de a extinde trecutul recent în viitor este unul dintre defectele fundamentale ale creierului care ne aduce în faţa concluziei nu doar că e rău, dar că şi funcţionează împotriva atât a ştiinţei, cât şi a studiilor empirice.


Riscul geopolitic nu a jucat un rol important în lumea pieţelor şi a economiei de la Marea Criză Financiară din 2007/09 în mare parte pentru că băncile centrale ale lumii au întâmpinat chiar şi cel mai mic obstacol de pe drum cu un “perete de bani” gata de tipărit.

Modul de operare al pretinde-şi extinde ajunge acum la un final abrupt. Rezerva Federală este decisă să implementeze QT, înăsprirea cantitativă, lăsându-şi bilanţul masiv să se micşoreze permiţând obligaţiunilor în circulaţie să ajungă la scadenţă fără a fi reînnoite. Dar, făcând acest lucru, aceasta face o mare greşeală cu privire la politici, aceea de a creşte dobânzile controlate pe baza “speranţei” că inflaţia va juca conform argumentului respins din punct de vedere academic al curbei Phillips, afirmă analiştii de la Saxo Bank.

Da, respins. O lucrare recentă de la Philadelphia Fed scrisă de Dotsey, Fujita şi Stark concluzionează: ‘Descoperim că previziunile oferite de modelele noastre pe baza curbei Phillips tind să fie în mod necondiţionat inferioare celor din modelele de previziune unidimensionale’. Inferioare! Totuşi, Fed-ul (şi Banca Centrală Europeană, şi Banca Angliei şi Banca Japoniei) insistă în a-l folosi şi în a “spera” că va funcţiona.

Fed crede, sau mai degrabă speră, că înăsprirea cantitativă va avea loc fără un deranj prea mare pentru pieţe, ceea ce e oarecum ironic luând în considerare că mare pare din creşterea globală (dacă nu chiar toată) de la criză încoace este determinată pe o bază opusă: expansiunea în valoare de 3 000 miliarde de dolari a aceluiaşi bilanţ.

Acum suntem convinşi să credem că luarea vasului de punci nu înseamnă sfârşitul petrecerii, pentru că ei “au comunicat” acest lucru pieţei – l-au scris pe pagina lor de Facebook! În mod clar, noi, sau eu cel puţin, nu suntem impresionaţi, semnalează Steen Jakobsen, CIO Saxo Bank.

Deşi experimentul exitului Fed reprezintă o temere, îngrijorarea reală este că elementul nostru favorit pentru predicţii economice, impulsul de creditare, se prăbuşeşte.

Scăderea netă a impulsului este a doua ca mărime şi este egalată doar de …. încetinirea din 2007/2009 în magnitudine. În general, impulsul de creditare este înaintea economiei mondiale cu nouă până la doisprezece luni - aşadar prezenta încetinire va ajunge la limita inferioară în martie-iulie 2018 în date economice reale.

Sursa: capital.ro