Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

România: Realizarea celui mai popular joc din lume!

joc-popularIndustria de gaming este una dintre cele mai profitabile la ora actuală, iar România joacă un rol important pe piaţă.

Din cele 80 de studiouri la nivel global, 50 au un birou pe piaţa locală.Piaţa globală de jocuri video a ajuns, în 2016, la nivelul de 91 de miliarde de dolari, iar spre comparaţie, industria cinematografică a generat 39 de miliarde de dolari. Anul acesta, la nivel mondial, se aşteaptă ca cei 2,2 miliarde de gameri să genereze încasări de 99 miliarde de euro pentru industrie. Jocurile pentru smartphone-uri generează venituri de 41 de miliarde de dolari. Ele sunt urmate de jocurile video pentru PC şi console cu 26 de miliarde de dolari, iar jocurile online reprezintă 19 miliarde de dolari, conform cifrelor companiei de cercetare de piaţă SuperData Research.

Potrivit unui studiu privind veniturile din gaming realizate de 100 de ţări din lume, în 2016 România era pe locul 47 la nivel mondial şi pe locul 4 în Europa de Est. Industria de gaming locală a înregistrat o cifră de afaceri de 145,3 milioane de dolari în 2016. În urma unui studiu realizat de Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri din România (RGDA), cifra a crescut constant din 2014, când s-au atins 114,7 milioane de dolari în timp ce, în 2015, industria a realizat o cifră de 137 milioane de dolari. Circa 7.000 dintre cei peste 100.000 de angajaţi din industria IT&C lucrează în prezent în sectorul de gaming.

Studiul realizat de RGDA a relevat că în industrie activează peste 80 de studiouri. Peste 50 dintre acestea dezvoltă jocuri în Bucureşti în timp ce peste 16 companii îşi desfăşoară activitatea în Cluj, Timişoara, Braşov şi Iaşi. Creşterea industriei este susţinută şi de numărul mare de companii înfiinţate doar în 2016, 25% din totalul studiourilor de gaming. În ceea ce priveşte activitatea, 85% din studiourile din România sunt specializate pe dezvoltare de jocuri noi, iar 15% din studiouri se focalizează pe servicii de specialitate pentru industrie.

Jocuri dezvoltate sau co-dezvoltate în România

Conform cifrei de afaceri din 2016, cele mai mari companii dezvoltatoare de jocuri din România sunt Ubisoft România, Electronic Arts România, Gameloft România, Amber Studio, Bandai Namco Entertainment România, King Games Studio, Mavenhut, Super Hippo, Green Horse Games şi AMC Pixel Factory.

Ubisoft a intrat pe piaţa locală în 1992, iar în prezent are 1.600 de angajaţi. Studioul Ubisoft din Bucureşti a lucrat de-a lungul timpului la cele mai mari branduri precum: „Assassin’s Creed“, „Watch Dogs“, „Ghost Recon“ şi „Just Dance“. În prezent, studioul din Bucureşti conduce dezvoltarea modului PvP al jocului Ghost Recon Wildlands şi colaborează cu alte studiouri Ubisoft la titluri deja anunţate ca „Assassin’s Creed Origins“ sau „The Crew 2“, dar şi la alte proiecte neanunţate.

„Piaţa IT este din ce în ce mai puternică, iar dezvoltatorii de jocuri trebuie să crească miza. Avem dezvoltatori foarte talentaţi, cu expertiză tehnică bună, mai ales pe zona de programare. În prezent, industria s-a dezvoltat şi pe alte familii de job-uri, ca design şi artă, însă lipseşte în continuare componenta educaţională. Educaţia formală în industria noastră este foarte puţin dezvoltată. În România, în prezent, nu există încă o şcoală specializată pe industria jocurilor video. Aceasta este o problemă pentru care companiile de jocuri pot oferi suport“, spune Sebastien Delen, managing director Ubisoft Bucureşti.  

Sursa: capital.ro