Mie07062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Catalonia: Referendum controversat!

referendum-catalaniaLiderul separatist catalan Carles Puigdemont a anunțat că guvernul său se pregătește să declare independența acestei regiuni a Spaniei în câteva zile, respectiv cel mai probabil „la sfârșitul acestei săptămâni”.

„Vom declara independența la 48 de ore după numărarea rezultatelor oficiale ale referendumului”, a declarat Carles Puigdemont, într-un interviu acordat BBC, primul difuzat în urma referendumului controversat de duminică, urmat de tensiuni.

Cu câteva ore înainte ca interviul să fie difuzat, sute de mii de oameni au ieșit în stradă în regiune pentru a condamna violențele din ziua referendumului, implicit intervenția brutală a poliției a polițișitilor trimiși de Madrid.

„Vom acționa la sfârșitul săptămânii sau la începutul săptămânii viitoare”, a declarat Puigdemont.

El a subliniat că o reacție de opoziție din partea guvernului de la Madrid ar constitui o „nouă greșeală” care s-ar adăuga unei „lungi liste de erori”.

„Nu numai pentru că timpul a trecut, ci și pentru că în fiecare săptămână, la fiecare eroare, noi obținem mai mult sprijin din partea societății”, a punctat liderul catalan, care este căsătorit cu o româncă.

Duminică, la încheierea scrutinului, Puigdemont asigurase că „milioane” de persoane se mobilizaseră pentru a participa la referendumul privind autodeterminarea regiunii, deși consultarea a fost interzisă oficial.  Prin această consultare, cetățenii Cataloniei au „dreptul să aibă un stat independent care să ia forma unei Republici”, a spus el.

Duminică seara, Mariano Rajoy îl desemnase pe Puigdemont drept unul dintre responsabilii evenimentelor din cursul zilei, apreciind că acesta promovase „încălcarea legii și ruperea coabitării armonioase între comunități”.

Puigdemont și întregul executiv catalan sunt vizați deja de o anchetă penală pentru „nesupunere, încălcarea atribuțiilor și deturnare de fonduri publice” în legătură cu organizarea referendumului.

Aceasta este mai gravă criză care se confruntă Spania, țară deja expusă separatismului de o parte a societății basce în nord, după lovitura de stat militară eșuată din 23 februarie 1981.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: