Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Asigurări Româneşti: Ce se ascunde în spatele profiturilor?!

asigurari-romanestiPiața autohtonă de asigurări înregistrează creșteri peste așteptări.

Conform cifrelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), primele șase luni ale acestui an au fost printre cele mai profitabile din istoria pieței.

Rezultatul pozitiv obţinut de asigurători a crescut în primul semestru al acestui an cu mai bine de 110% faţă de perioada similară a anului trecut. Totuşi, semnele nu sunt deloc bune având în vedere că pe segmentul RCA (asigurări auto obligatorii), care reprezintă jumătate din toată piaţă, doar doi jucători contează cu adevărat, iar cel de-al treilea încearcă să se menţină în cursă. Liderul absolut al pieţei de RCA este însă cea mai reclamată companie din România, cel mai slab plătitor, o firmă care a trecut razant pe lângă faliment.

City Insurance, societate care a fost la un pas de faliment şi care acumulează cele mai multe plângeri privind întârzierile la plata daunelor, şi-a consolidat poziţia de lider după primele şase luni ale acestui an. Mai mult, potrivit datelor ASF, City Insurance a reuşit să depăşească, din perspectiva numărului de contracte, societăţi cu tradiţie şi pe segmentul asigurărilor facultative, unde în mod normal clientul ar trebui să ia în seamă argumentul solidităţii companiei înaintea preţului.

O astfel de situaţie nu s-a mai întâlnit pe piaţa locală din 2013, când lider era Astra Asigurări, firmă ajunsă în faliment, dar care oricum era mai diversificată ca portofoliu decât este în acest moment City Insurance. Ca număr total de contracte de asigurare, City  nu este departe de celălalt „cavaler al RCA“, Euroins, orbitând în jurul cifrei de 2,2 milioane. De exemplu, pe CASCO, City Insurance are aproape 55.000 de contracte valabile, cu 10.000 mai mult decât Asirom, care la începutul acestui an arăta că face un obiectiv clar din creşterea vânzărilor de poliţe facultative.

Cu acest număr de contracte CASCO, City Insurance se poziţionează în imediata apropiere a Generali (printre cele mai puţin reclamate firme din România), uşor peste Uniqa şi cu mult deasupra Gothaer.

Lider pe acest segment este, însă Allianz Țiriac, firmă poziţionată foarte bine şi în ceea ce priveşte numărul de reclamaţii sau timpii în care administrează şi plăteşte un dosar de daună, urmată de Omniasig, un alt bun plătitor. Surprinzător, în pofida problemelor generate atât de sancţunile ASF, cât şi de întârzierile privind plata daunelor (în medie, City plăteşte daunele din RCA în peste o lună, faţă de două zile cât îi trebuie unui asigurător ca Omniasig VIG, de exemplu), asigurătorul, cumpărat recent de elveţianul Max Roesller, a reuşit să convingă peste 162.000 de oameni să îşi cumpere de la el inclusiv asigurări de locuinţă. Și din acest punct de vedere, City este peste Uniqa, Gothaer sau Euroins şi în apropierea Asirom.     

Pe RCA, lucrurile sunt mult mai clare, piaţa fiind dominata de City (1,8 milioane de contracte, adică mai mult decât au avut vreodată Astra şi Carpatica Asig, ajunse în faliment), Euroins (1,76 milioane de contracte, singura firmă care trăieşte exclusiv din RCA) şi Asirom (peste 570.000 de contracte).

Sursa: capital.ro