Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ministrul Finanţelor, doreşte aflarea cauzelor, care au dus la majorarea dobândei "Robor"!

sedinta-monetaraMinistrul Finanțelor participă astăzi la ședința de politică monetară la BNR, acolo unde Banca Națională va decide dacă reduce sau nu dobânda cheie și nivelul rezervelor minime obligatorii.

 Ministrul Finanţelor doreşte să se lămurească cu privire la creşterea ROBOR din ultima săptămână şi la cauzele cau au determinat majorarea. De asemenea, doreşte să cunoască care şi dacă există pârghii pentru calmarea creşterii.

Întrebat de revista Capital dacă retragerea dividendelor excepţionale din companiile de stat ar fi determinat o criyă de lichiditateîn piaţă şi , drept urmare, o creştere a dobânzilor, acesta a declarat că este o temă falsă, şi că sumele nu sunt atît de mari încât să determine o scădere de lichiditate. În total, statul are neîncasat 2,3 miliarde de lei din aceste dividende excepţionale.

"Cei de la Banca Naţională au fost un pic plecaţi de acasă. Trebuia să aibă grijă să nu crească. Noi am luat banii de la companiile mari. Erau banii statului, nu i-am furat. BNR trebuie să reglementeze situaţia. Asta trebuie să facă. S-ar putea să am o discuţie săptămâna viitoare cu Mugur Isărescu. Să vad dacă domnul Vasilescu e îmbrăcat cu un tricou pe care scrie privat sau la BNR. E BNR sau o structură de zei care se ocupă doar de propria lor existenţă.", a spus Tudose la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, de la Suceviţa.

De asmenea, Tudose a susţinut că nu supraacciza este de vină pentru creşterea preţului la carburanţi. "La carburant au fost urganane şi a crescut preţul la baril. În România mai puţin decât în restul planetei. Am fost sub o creştere firească raportat la bursa petrolului. S-a adăugat la preţ acea acciză. Impactul pe preţ din cauza fenomenelor meteo a fost mare", a mai spus Tudose.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a afirmat despre creşterea indicelui ROBOR că se îndreaptă spre normalitate, iar epoca dobânzilor scăzute se încheie la nivel planetar. Evoluţia indicelui ROBOR este una firească întrucât în fiecare an, la început de toamnă, are loc o reaşezare de poziţii în piaţa interbancară, a precizat consilierul guveranorului BNR în cadrul unei emisiuni Digi24.

Banca Naţională a României a anunţat pentru ieri un nivel al acestuia de 1,71% pe an, de la 1,58% pe an vineri (+8,2%).

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: