Vi04162021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Premiul Nobel pentru Medicină 2017!

premiul-nobel2Trei cercetători americani au fost recompensați cu premiul Nobel pentru Medicină 2017, după ce au reușit „să vadă în interiorul ceasului nostru biologic și să afle cum funcționează”, a anunțat Comitetul Nobel.

Este vorba despre cercetătorii Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young, care au fost recompensați cu prestigioasa distincție pentru „descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”.Descoperirile celor trei cercetători au oferit o explicație despre cum plantele, animalele şi oamenii şi-au adaptat ritmul biologic aşa încât să se sincronizeze cu revoluţiile Pământului, potrivit descrierii Academiei Suedeze.

Laureații premiului Nobel pentru Medicină 2017 au folosit muște de fructe și au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic.Au reușit astfel să descopere că această genă codifică o proteină care se acumulează în celule în timpul nopţii şi este distrusă apoi în timpul zilei. Apoi, ei au identificat proteine suplimentare ce compun această maşinărie. Se poate recunoaşte acum funcţia ceasului biologic după aceleaşi principii ca la celulele altor organisme multicelulare inclusiv la oameni.


Cine sunt cercetătorii laureați cu premiul Nobel pentru Medicină 2017

Jeffrey C. Hall s-a născut în 1945 la New York, Statele Unite. El a primit diploma de doctor în 1971 la Universitatea Washington din Seattle şi a urmat studii postdoctorale de cercetare la California Institute of Technology în Pasadena din 1971 până în 1973. S-a alăturat Facultăţii de la Brandeis University în Waltham din 1974. În 2002, a devenit asociat la Universitatea din Maine.

Michael Rosbash s-a născut în 1944 în Kansas City, Statele Unite. El a primit diploma de doctor în 1970, la Massachusetts Institute of Technology la Cambridge. În anii următori el a urmat studii de cercetare postdoctorale la University of Edinburgh din Scoţia. Din 1974, a predat la facultate la Brandeis University din Waltham, Statele Unite.

Michael W. Young s-a născut în 1949 la Miami, Statele Unite. El a primit diploma de doctor la University of Texas din Austin în 1975. Între 1975 şi 1977, a fost cercetător postdoctoral la Stanford University în Palo Alto. Din 1978, a predat la Facultatea de la Universitatea Rockefeller din New York.
Săptămâna premiilor Nobel

Premiul Nobel pentru Medicină 2017 deschide astfel săptămâna în care vori fi acordate prestigioasele trofeee. Fiecare laureat Nobel primeşte o diplomă, o medalie din aur şi un cec în valoare de 9 milioane de coroane suedeze (aproximativ 940.000 de euro).

Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, Alfred Nobel (21 octombrie 1833 – 10 decembrie 1896).

Sursa: libertatea.ro