Ma09212021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Întoarcerea acasă a echipei Invictus România!

team-romaniaEchipa care a reprezentat România la Invictus Games 2017, de la Toronto, Canada.

La Invictus Games Toronto 2017, care s-a desfășurat în perioada 23-30 septembrie, țara noastră a participat cu un lot de 15 militari (14 răniţi în Afganistan şi unul în Irak).

Cei 15 sportivi tricolori au fost încurajați sâmbătă, 23 septembrie, înainte de deschidere, chiar de Prințul Harry al Marii Britanii.

Invictus Team România a participat la șase discipline sportive individuale,  tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism, înot, dar și la competiția de volei din poziția șezând.

Prima medalie a echipei Invictus Romania a fost câştigată luni, 25 septembrie, de maiorul Laurenţiu Şerban, care a obţinut bronzul la proba de 1.500 de metri.

Maiorul Laurențiu Șerban, căpitanul lotului Invictus România, a fost rănit in Afganistan în anul 2006, în timp ce îşi scotea colegii dintr-un transportor amfibiu blindat care fusese atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat.

Locotenentul Ciprian Iriciuc a obținut bronz la proba de canotaj în sală în cadrul Jocurilor Paralimpice Invictus – Toronto 2017.

Echipa României la tir cu arcul, formată din Ionuț Butoi, Dorin Petruț și Nicușor-Augustin Pegulescu, a câștigat medalia de aur în finala, compound, la Invictus Games Toronto 2017, iar Ionuț Butoi a obținut și medalia de argint în finala de tir cu arcul, compound.

Ionuț Butoi a fost rănit în anul 2008, în Afganistan. În urma exploziei unui dispozitiv exploziv improvizat, militarul a fost la un pas de a-și pierde viața. Și-a fracturat coloana, a rămas paralizat de la brâu în jos, a făcut diabet din cauza stresului, fiind acum dependent de insulină. Se antrenează pentru probele de tir cu arcul, haltere și înot.

Nicușor-Augustin Pegulescu a fost rănit în anul 2009 în Afganistan, precizează MApN. Are piciorul stâng amputat și se antrenează pentru probele de canotaj în sală, la simulator, și tir cu arcul.

Dorin Petruț a fost rănit în anul 2007, în Irak. Are în piciorul stâng, de la genunchi la gleznă, o tijă din titan, prinsă cu cinci șuruburi. Se antrenează pentru proba de tir cu arcul.

Militarii, membrii familiilor și staff-ul tehnic vor fi întâmpinați la sosire de ministrul Apărării Naționale (MApN), Mihai Fifor, și de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Invictus Games este o competiție internațională destinată militarilor răniți în teatrele de operațiuni. Conceptul este creat de consilierii Prințului Harry al Marii Britanii, iar prima ediție a avut loc în 2014 la Londra.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: