Mie09282022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

România : Găzduirea reuniunii ministeriale pentru consolidarea cooperării energetice regionale în Centrul şi Sud-Estul Europei!

energie-regionalaRomânia va găzdui, în 28 septembrie 2017, cea de-a patra reuniune ministerială a inițiativei de cooperare regională în Centrul și Sud-Estul Europei (CESEC) în domeniul energiei, la care vor participa reprezentanți ai Comisiei Europene, Vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie și schimbări climatice, Miguel Arias Canete și miniștrii energiei din nouă State Membre UE și opt State Părți Contractante ale Comunității Energiei, implicate în această inițiativă de cooperare regională.

Evenimentul este găzduit de Ministerul Energiei, alaturi de Comisia Europeană.

Unul dintre obiectivele principale ale reuniunii ministeriale îl reprezintă semnarea Memorandumului de Înţelegere (MoU) de extindere a domeniului de activitate al CESEC la energie electrică, eficienţă energetică şi energii regenerabile. Memorandumul de Înţelegere va fi însoţit de un Plan de Acţiune cu măsuri şi proiecte energetice prioritare pentru îmbunătăţirea pieţei de energie electrică şi consolidarea securităţii energetice.

De asemenea, miniştrii energiei şi reprezentanţii Comisiei Europene vor evalua progresele realizate privind proiectele regionale în domeniul gazelor naturale.
“Pentru România, reuniunea CESEC de la Bucureşti este o bună ocazie pentru a prezenta paşii înainte făcuţi în realizarea proiectelor de infrastructură energetică pe care ni le-am asumat, în primul rând proiectul BRUA, dar şi interconectările cu statele vecine şi multiplele proiecte pe care ni le-am propus împreună cu Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, în discuţiile cu Vicepreşedintele Šefčovič şi cu Comisarul Canete, vom avea ocazia să discutăm despre contribuţia României la realizarea Uniunii Energiei, a rolului nostru în consolidarea securităţii energetice regionale şi despre susţinerea rolului de actor global al UE în domeniul schimbărilor climatice. Reuniunea de la Bucureşti este un moment de referinţă pentru întreaga regiune prin deschiderea de noi posibilităţi de cooperare în domeniul infrastructurii de electricitate, eficienţă energetică şi energii regenerabile”, a declarat ministrul Toma Petcu.

Iniţiativa CESEC, lansată în februarie 2015 vizează finalizarea rapidă a proiectelor prioritare de interconectare dezvoltate la nivelul regiunii, identificarea problemelor ce ţin de cadrul de reglementare, autorizare, coordonare şi punerea în aplicare a Planurilor de Acţiune aferente.

Până în prezent, au avut loc trei întâlniri la nivel ministerial, la Sofia, Dubrovnik şi Budapesta. Decizia de extindere a domeniului de activitate a fost luată la Budapesta, septembrie 2016 iar de la începutul anului 2017 s-a desfăşurat activitatea grupurilor de lucru tehnice CESEC pe cele trei subdomenii, electricitate, eficienţă energetică şi energii regenerabile pentru pregătirea MoU şi a Planului de Acţiune aferent, care vor fi andosate la nivel politic cu ocazia reuniunii de la Bucureşti.

Sursa: capital.ro