Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Franţa: Fondul de inovaţii va genera anual 200 de milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor!

franta-frantaGuvernul de la Paris se aşteaptă ca fondul de inovaţii pe care îl înfiinţează să genereze anual 200 de milioane de euro (239 de milioane de dolari) pentru finanţarea investiţiilor, a afirmat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

n timpul campaniei electorale, preşedintele Emmanuel Macron a promis înfiinţarea unui fond de zece miliarde de euro (12 miliarde de dolari) pentru a promova proiecte de cercetare şi industriale, care vor fi finanţate prin vânzarea acţiunilor la companii în care statul deţine participaţii minoritare şi prin dividende.

"Vreau ca acest fond să fie înfiinţat cât mai curând posibil şi să genereze anual 200 de milioane de euro (239 de milioane de dolari) pentru a finanţa exclusiv inovaţiile", a declarat Le Maire.

Acesta a adăugat că fondul se va concentra pe investiţii în industria transportului şi de îngrijire a sănătăţii, energii regenerabile şi capacităţile de stocare.

Luna trecută, Guvernul francez a demarat procesul de privatizare prin vânzarea unui pachet de 4,5% din acţiunile grupului de utilităţi Engie SA, tranzacţia cifrându-se la 1,53 miliarde de euro.

Analiştii estimează că statul şi-ar putea reduce participaţia de 19,7% la producătorul auto Renault, de 23,05% la operatorul de telefonie Orange, de 5,7% la firma de construcţii Eiffage şi de 50,63% la ADP (operatorul aeroportului din Paris).

Agenţia Participaţiilor Statului, sub autoritatea lui Bruno Le Maire, gestionează în total active de aproximativ 100 de miliarde de euro în 81 de companii, din care 13 sunt listate la Bursa de la Paris, inclusiv Aeroports de Paris, Orange, Renault, PSA Group, Air France-KLM, Engie şi Electricite de France.

Renault, Orange şi Engie au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Sursa: capital.ro