Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Exerciţii militare ruso-chineze în apropierea Coreei de Nord!

militari-militariChina şi Rusia au început luni manevre militare comune în ape din apropierea Coreii de Nord, la câteva zile după efectuarea de noi teste nucleare şi balistice de către Phenian.

Marina chineză a sosit în aceeaşi zi la Vladivostok, mare oraş portuar rus situat în apropiere de graniţa nord-coreeană, a indicat Ministerul chinez al Apărării, potrivit unui comunicat. Exerciţiile militare au loc între acest oraş de coastă şi ape situate mai la nord.

Aceste manevre survin la mai puţin de o lună de la cel de-al şaselea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord, pe 3 septembrie, şi de la cele două tiruri cu rachete balistice lansate deasupra Japoniei (pe 29 august şi 15 septembrie).

Regimul nord-coreean justifică ambiţiile sale militare prin necesitatea de a se proteja de SUA.

China este cel mai apropiat aliat diplomatic şi economic al Coreii de Nord, dar a votat săptămână trecută cu restul Consiliului de Securitate al ONU pentru a opta o serie de sancţiuni economice împotriva Phenianului.

Rusia susţine propunerea chineză a unui 'dublu moratoriu': o îngheţare a testelor atomice şi cu rachete de către Coreea de Nord, în schimbul unei suspendări a exerciţiilor militare comune ale SUA şi Coreii de Sud, despre care Beijingul susţine că amplifică tensiunile regionale.

Ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a respins această ofertă, apreciind că singura cale prin care poate fi soluţionată această problemă este diplomaţia. Armatele chineză şi rusă efectuează în mod constant exerciţii militare comune. Ultimele au avut loc în iulie în Marea Baltică.


Ministerul chinez al Apărării nu a precizat obiectivul şi durata manevrelor din această săptămână.

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: