Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

BCR şi CEC Bank - primele bănci care au în ofertă conturi pentru plata defalcată a TVA!

bcr-cec-bankChiar dacă mai sunt doar două săptămâni până la introducerea sistemului opțional, companiile, contabilii și băncile nu pot spune exact cum va funcționa noul sistem de plată a TVA.

Doar două bănci comerciale au pregătit până în prezent o ofertă pentru agenții economici care optează pentru plata defalcată a TVA de la 1 octombrie.

Primele instituţii care au nevoie de modificări semnificative pentru introducerea acesti sistem sunt băncile comerciale. Pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017, publicată în Monitorul Oficial nr. 706 din 31 august 2017, persoanele juridice plătitoare de TVA care optează pentru plata defalcată sunt obligate să îşi deschidă un cont bancar suplimentar în care să încaseze sumele aferente TVA pentru produsele sau serviciile vândute. Acesta este primul pas pentru toate companiile (în sistem obligatoriu de la începutul anului viitor). De asemenea, va fi necesar şi un cont cu aceeaşi destinaţie la Trezorerie, cont în care vor fi virate sumele aferente bugetului.

Capital a contactat principalele instituţii financiar-bancare pentru a vedea dacă au pregătit o ofertă concretă. Până în prezent doar BCR şi CEC Bank au trimis oferta lor, celelalte bănci ne-au comunicat că aşteaptă mai multe detalii din partea reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice.

Atât BCR, cât şi CEC Bank, nu vor percepe comisioane pentru deschiderea conturile specifice plăţilor de TVA.

“În condiţiile în care e nevoie de eficienţă operaţională maximă, BCR consideră că trebuie să sprijine companiile şi, din acest motiv, nu va aplica comisioane pentru nicio tranzacţie electronică (încasări OP, plăţi OP iniţiate prin Internet banking), respectiv pentru administrare/deschidere cont TVA”, au răspuns reprezentanţii BCR la solicitarea Capital.

“Pentru a aplica în mod eficient prevederile Ordonanţei nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA, clienţii noştri vor avea la dispoziţie Contul de TVA de la CEC Bank, prin care pot derula facil şi în condiţii avantajoase de costuri operaţiunile dispuse de noua legislaţie”, a declarat Radu Graţian Gheţea, presedinte -director general CEC Bank, într-un comunicat remis presei.

Oferta BCR

- Zero lei comision la deschiderea unui cont

- Zero lei la incasarile prin OP. In schimb, incasarile prin cec sau bilet la ordin se practica un anumit comision (deoarece implica o operatiune manuala din partea bancii)

- Zero lei comision de administrare

- Zero lei la plata online (se aplica doar comisionul Transfond pentru platile interbancare).

Sursa: capital.ro