Lun08082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Preşedintele Klaus Iohannis cere implementarea rapidă a unui sistem de avertizare a populaţiei!

klaus-klausPreşedintele Klaus Iohannis solicită Guvernului să implementeze de urgenţă un sistem de avertizare rapidă a cetăţenilor în situaţii de criză, subliniind că furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România în cursul zilei de duminică arată \'vulnerabilităţile\' şi \'ineficienţa\' sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor.

Potrivit şefului statului, este 'inadmisibil' ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii.

'Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor. Protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea populaţiei în cazuri extreme sunt obiective prioritare ale Guvernului. În contextul creşterii frecvenţei şi intensităţii fenomenelor meteo periculoase, nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului, care au datoria nu doar de a interveni pentru a remedia consecinţele dezastrelor, dar şi de a preveni, prin diseminarea în timp util de informaţii care să avertizeze populaţia asupra pericolelor iminente', se arată într-un comunicat de presă transmis luni de Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului cere Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă.

'Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale.

Existenţa unui asemenea sistem ar fi putut evita tragedii precum cele petrecute în cursul zilei de duminică. Este inadmisibil ca într-o ţară precum România, recunoscută pentru numărul mare de specialişti IT şi pentru viteza de Internet, să nu existe până acum o iniţiativă guvernamentală prin care să fie realizat un sistem de avertizare pentru toţi cetăţenii', a evidenţiat preşedintele.

El a adăugat că 'pasarea' responsabilităţii între diversele structuri ale statului nu salvează vieţi şi nici nu ajută la diminuarea pagubelor materiale.

Sursa: capital.ro