Ma09282021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Scăderea pragului pentru folosirea limbii materne în instituţiile publice, de la 20% la 10%!

parlament-plenPragul pentru folosirea limbii materne în instituțiile publice ar putea să scadă de la 20%, cât este în prezent, la 10%.

Comisia de muncă din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul de lege inițiat de UDMR. Depus de 30 de senatori și deputați ai UDMR, pe 29 mai, proiectul de lege a mai apărut în spațiul public în momentul în care se negocia susținerea pentru moțiunea împotriva Guvernului Grindeanu. Atunci, majoritatea PSD-ALDE a vrut să voteze propunerea legislativă, însă în cele din urmă nu s-a mai supus votului, în comisie.

Senatorul UDMR Cseke Attila anunța că nu s-a ajuns la un acord cu privire la proiectul privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, iar comisiile de marţi au fost anulate. Atunci a avut loc o revoltă și în rândul parlamentarilor PSD, unii dintre el anunțând că se detașează de decizia conducerii PSD, privind negocierile cu UDMR, pe mai multe proiecte de lege.

Social-democrata Doina Pană a postat atunci pe pe Facebook un mesaj, însoțit de o fotografie în care apărea în costum popular: N-am să votez niciodată ceva care să aducă atingere țării mele, poporului meu!!!, scria aceasta. La rândul său, deputatul Daniel Suciu a anunţat că toţi parlamentarii din Ardeal au avut „aceeaşi voce” și anunță că cerințele UDMR nu pot fi acceptate.

Deși UDMR nu a votat moțiunea de cenzură, Guvernul Grindeanu a căzut cu susținerea grupului minorităților naționale din Parlament.
Ce prevede proiectul de lege controversat inițiat de UDMR

Acum, proiectul de lege a revenit în atenția parlamentarilor. Comisia de muncă din Camera Deputaților a decis să dea un vot favorabil proiectului de lege. Mai urmează și un vot pe raport, în comisiile de drepturile omului, administrație publică și juridică, pentru ca apoi să se ajungă la un vot final, în plenul Camerei Deputaților.

Proiectul prevede că în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și ultilitate publică, de interes local și județean, au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției.

Proiectul explică și ce înseamnă ”număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”:

a) 10.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ teritoriale în care numărul locuitorilor este mai mare de 100.000;

b) 2.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 50.000 – 100.000;


c) 1.000 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 25.000 – 50.000;


d) 500 de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este între 10.000 si 25.000;


e) 300 de de cetățeni aparținând minorității naționale în unitățile administrativ-teritoriale în care numărul locuitorilor este sub 10.000.

În proiect se prevede că toate actele instituțiile publice, din comunitățile care au 10% populație minoritară, vor fi eliberate în ambele limbi, și română și cea a minorității, iar formularele vor fi în două limbi.


Ce spunea Dragnea despre proiect: ”Sub nicio formă 10%!”

Presedintele PSD Liviu Dragnea afirma, marți că „sub nicio formă” nu este de acord cu scăderea procentului pentru asigurarea limbii materne în administrație, de la 20% cât este în prezent la 10%, asa cum propunea UDMR. Întrebat dacă ar fi de acord cu o scădere de până la 15% a pragului, acesta a precizat că nu stie încă ce decizie se va lua în Parlament.

„Sub nicio formă 10%” a răspuns Dragnea, întrebat dacă e de acord cu proiectul UDMR. El a menționat că își va spune părerea într-un cadru instituțional”.
Ce spune Opoziția: Mai mare blestem pe țara asta, la aniversarea Centenarului, nu putea să fie…

Deputatul PNL Dumitru Oprea spune că aplicarea unor valori, prin proiectul de lege, privind numărul de populație, face ca procentul populației unde se va impune limba minorităților să ajungă și la 2%, în anumite comunități din țară.

”Mai mare blestem pe țara asta, la aniversarea Centenarului, nu putea să fie decât prin acceptarea acestei nemernicii”, a declarat pentru Libertatea deputatul PNL.

Dumitru Oprea spune că reacțiile la această propunere legislativă sunt extrem de grave. ”Fierbe Ardealul, inclusiv în rândul pesediștilor”, a spus Oprea.

”Sper ca până la urmă înțelepciunea românului, dincolo de minoritatrea căreia îi aparție, să primeze, și să se elimine această prevedere. Este strigător la cer. Practic, se face politică împotriva țării, cu banii țării”, a mai spus Oprea.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: