Ma09212021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Dezbaterea BNR-ului reducerea gradului de îndatorare la creditele de consum cu băncile!

banca-nationala-romaniaBNR dezbate cu instituțiile de credit o eventuală reducere a gradului de îndatorare la creditele de consum. Informația a fost confirmată de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.

"Când un subiect e în dezbatere cu instituţiile de credit, nu e în practica BNR să comenteze despre acesta", a declarat pentru Capital Adrian Vasilscu, consilierul guvernatorului BNR. De altfel, Florian Neagu, directorul Direcţieie de Stabilitate Financiară a declarat, în cadrul unei conferinţe că în prezent există bănci care acordă credite cu un grad de îndatorare de 70%, dublu faţăde pragul admis de Banca Naţională. Potrivit acestuia, creditele de consum au ajuns din nou la un nivel care ridică semnale de alarmă. Acesta avertiyeayă că volumul creditelor noi l-a depăşit pe cel din 2007 şi 2008. Iar îngrijorarea se referă la nivelul scăyut al ratelor dedobândă din prezent si efect creşterii acestora asupra celor îndatoraţi.

În 2008, BNR a restricţionat accesul la creditele de consum, eliminând posibilitatea accesării unui împrumut doar cu buletinul. Iată principalele modificări:

- stabilirea obligaţiei împrumutătorilor de a determina gradul maxim de îndatorare aplicabil pentru fiecare categorie de clientelă, cu luarea în considerare a evoluţiilor negative anticipate, ale riscului valutar, riscului de rată a dobânzii şi ale valorii comisioanelor şi altor cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract;
-  impunerea utilizării fişei fiscale în procesul de validare a veniturilor, inclusiv pentru veniturile în valută;
-  introducerea obligativităţii împrumutătorilor de a informa clienţii, prin menţionarea în cadrul graficelor de rambursare aferente contractelor de credit ori, dacă nu se întocmesc grafice de rambursare, prin menţionarea distinctă în cadrul contractelor de credit a posibilităţii modificării, în sensul majorării, a sumelor datorate, în cazul materializării riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii ori în cazul creşterii costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli privind administrarea creditului prevăzute în contract.

Sursa: capital.ro