Lun08082022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ministrul Sănătăţii susţine iniţiativa de a transmite anual decontul serviciilor medicale!

ministrul-sanatatiiMinistrul Sănătăţii susține inițiativa de a transmite anual decontul serviciilor medicale, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

„În calitate de ministru și de parlamentar, susțin inițiativa de a transmite o informare anuală referitoare la decontul serviciilor de sănătate către toți cetățenii care contribuie la bugetul asigurărilor de sănătate. Consider că este normal ca toți cei care susțin, prin banii lor, contribuțiile de sănătate să știe cum au fost cheltuiți banii publici și care au fost serviciile sanitar de care au beneficiat, conform raportărilor din sistem.

În acest mod, nu numai că transparentizăm procesul deconturilor, ci și instituim un filtru suplimentar de control asupra modului în care sunt administrate fondurile din sănătate”, a susținut Florian Bodog.

Decontări fictive ale serviciilor medcale, anchetate de DNA

O amplă anchetă privind decontările fictive de servicii medicale este derulată în prezent de procurorii DNA. Fostul șef la CNAS, Marian Burcea, a fost arestat preventiv în dosarul care vizează o grupare amplă și bine ermetizată, faptele acestora fiind de a luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.

Toată această gamă de fapte a fost comisă în perioada ianuarie 2016 – august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului București.

Activitățile s-ar fi desfășurat pe trei paliere.

Un palier semnificativ este cel ce privește fraudarea unor sume de bani substanțiale din fondurile Casei de asigurări de sănătate a municipiului București (CSAMB), prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals.

În toate aceste fapte au fost implicați funcționari din cadrul CASMB , sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Au existat numeroase situații în care, spun sursele, prioritate la aprobare și decontare au avut dosarele medicale cu pacienți fictivi, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzați.

Cei implicați încercau să își acopere urmele pentru evitarea depistării fraudelor ce se făceau , și lunar dăddeau raportări de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Prejudiciul adus bugetului Casei este de aproximativ 13.200.000 lei (circa 3 milioane euro).

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: