Vi09172021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Emil Constantinescu - "Două decenii de parteneriat strategic cu SUA!"

constantinescuÎnainte să devină un act diplomatic în jurul căruia pivotează politica externă și de securitate a României, parteneriatul strategic cu Statele Unite a fost o idee în mintea câtorva personalități care vedeau mai departe decât ziua următoare.

Preliminariile acestui concept au fost detaliate de Emil Constantinescu, fost președinte al României, în mandatul căruia a fost formalizat în 1997 parteneriatul strategic. Împlinirea a două decenii de colaborare extinsă în care SUA au devenit principalul aliat politic și militar al României a fost marcată printr-o manifestare de substanță la Banca Națională a României. Simbolic, ca o coincidență de destin, stabilirea relațiilor diplomatice cu Statele Unite și actul de înființare a Băncii Naționale a Românie datează din același an, 1880, garanție de stabilitate verificată și întărită timp de peste 135 de ani pentru ancorarea realităților la reperele fundamentale ale democrației și prosperității mereu dorite, dar greu obținute.

Cu eleganță, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a pus în evidență învitații-cheie la eveniment - ambasadorul Statelor Unite la București, Excelența Sa dl Hans Klemm, și președintele Emil Constantinescu -, cei doi având alocuțiuni substanțiale care au subliniat răspunderea fiecărei generații și instituții pentru consolidarea parteneriatului.Emil Constantinescu a deschis ,,cutia cu amintiri” prezentând câteva fapte puțin cunoscute din culisele pregătirii vizitei președintelui Clinton la București, în iulie 1997, când a fost lansat public Parteneriatul Strategic Bilateral.

Emil Constantinescu a refuzat anterior o invitație în Biroul Oval  pentru a nu tensiona sau da alte interpretări neprimirii României în NATO în acel an. România luase decizii grele, dar radicale în contextul războiului din spațiul ex-iugoslav, când a dat drept de survol avioanelor americane și a închis spațiul aerian pentru transporturile militare ale Rusiei.

Aspectele de principiu ale parteneriatului au fost stabilite la o reuniune OSCE la Lisabona, prin discuțiile cu vicepreședintele american, iar Victor Ciorbea, ca premier, le-a detaliat în timpul vizitei la Washington. Medalia lansată de BNR care marcheză cele două decenii de parteneriat a fost oferită ambasadorului Klemm, dar și celorlalți ambasadori ai SUA la București care au servit intereselor asumate prin acest act.

Sursa: jurnalul.ro