Ma04132021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Rusia - Zapad 2017 - Cel Mai Mare Exerciţiu Militar de după Războiul Rece!

zapadRusia începe astăzi cel mai mare exercițiu militar al său din ultimii ani.

Manevrele militare de mare amploare se desfășoară în Belarus, dar și în enclava rusă Kaliningrad. Exercițiul militar Zapad 2017 este urmărit cu atenție de Alianța Nord-Atlantică, în contextul în care statele baltice și-au exprimat anterior îngrijorarea în privința unor posibile agresiuni ruse, relatează presa internațională.

Zapad 2017 (în trad. Vest 2017) începe astăzi și se va desfășura până pe 20 septembrie. Este considerat cel mai mare exercițiu militar desfășurat de Moscova după Războiul Rece. Mai mulți experți militari notează că numărul celor implicați în acest manevre este undeva între 80.000 și 100.000. Acest număr este aproape de zece ori mai mare decât cel anunțat oficial de Moscova, respectiv „undeva între 10.000 și 13.000”, alături de aproximativ 700 de piese de echipament militar.

Exercițiul militar se desfășoară în Belarus și în enclava rusă Kaliningrand, în apropierea statatelor baltice. Autorităţile de la Minsk au anunţat că exerciţiul va simula operaţiunile împotriva forţelor unei regiuni rebele fictive susţinute de statele europene din zonă, în timp ce Moscova susţine că scenariul se referă la acţiuni agresive ale unor „grupuri extremiste” care încearcă să comită „atacuri teroriste”.


Îngrijorarea statelor baltice

Amploarea manevrelor Zapad de anul acesta îngrijorarea profund Alianța Nord-Atlantică, în special țările baltice. Există îngrijorări că Zapad 2017 nu reprezintă doar simple exerciții.

Simulări similare de mare amploare, ce au avut loc în 2013, au presupus antrenamente ale forţelor speciale, testarea de rachete cu rază mai lungă de acţiune şi de drone. Toate acestea au fost folosite ulterior la anexarea Crimeei şi la susţinerea separatiştilor din estul Ucrainei, au afirmat diplomați NATO.

De partea cealaltă, Rusia a anunțat că aceste exerciții sunt doar defensive și a respins drept acuzații false acuzațiile potrivit căora ar putea să se folosească de aceste manevre pentru a invada Polonia, Lituania sau Ucraina.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică va urmări îndeaproape exerciţiile ruso-belaruse şi a îndemnat să fie organizate în mod transparent şi legal.

De altfel, Belarus ar fi încercat să tempereze tensiunile. Minsk a decis să organizeze aceste exerciții în mijlocul țării, nu în apropiere de granițele sale cu Polonia, Lituania sau Ucraina.

Sursa: libertatea.ro