Ma09272022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Ultima ora:
Back Sunteți aici:Home

Articole

Coreea de Nord - nouă serie de sancţiuni!

kim-jong-unConsiliul de Securitate al ONU a adoptat luni în unanimitate și la inițiativa Statelor Unite un nou tren de sancțiuni împotriva Coreii de Nord, interzicându-i exportul de textile și reducând aprovizionarea sa cu petrol și gaze naturale.

A opta serie de măsuri, sprijinite de China şi Rusia — cei mai apropiaţi susţinători ai Coreii de Nord—, vizează să pedepsească această ţară pentru testul său nuclear de la 3 septembrie. Prin sancţiunile sale, de fiecare dată mai drastice, ONU doreşte să împingă Phenianul la negocierea programelor sale de înarmare nucleară şi convenţională, considerate o ameninţare pentru stabilitatea mondială.

Pentru Statele Unite, Marea Britanie, Franţa sau Italia, rezoluţia adoptată luni este "foarte solidă", "echilibrată" şi permite ONU să îşi afirme "unitatea" şi "determinarea".

"Nu căutăm războiul", a dat asigurări ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, care săptămâna trecută afirmase că Phenianul "nu cere decât asta". Luni, ea a admis că regimul comunist "nu a depăşit un punct fără întoarcere".

Seulul a salutat adoptarea acestei rezoluţii, considerând-o "un avertisment sever" pentru Phenian.

"Coreea de Nord trebuie să înţeleagă că denuclearizarea este singura cale care îi garantează securitatea şi dezvoltarea economică", a adăugat guvernul sud-coreean într-un comunicat.

La Tokyo, premierul Shinzo Abe a "apreciat în mod deosebit" rezoluţia "rapidă" şi fermă" care demonstrează că întreaga "comunitate internaţională trebuie să îşi accentueze presiunile asupra Coreii de Nord la un nivel nou şi fără precedent" pentru ca Phenianul "să îşi schimbe politica".

Primul proiect al textului american, făcut public miercuri, era "maximal" în legătură cu "absolut totul", potrivit termenilor unui diplomat. El prevedea un embargo total asupra petrolului, produselor petroliere şi gazelor naturale, trimiterea înapoi în Coreea de Nord a expatriaţilor săi (vreo 93.000 potrivit Washingtonului), blocarea averii lui Kim Jong-Un, interdicţia de a importa produse textile nord-coreene şi inspectarea cu forţa a navelor maritime suspectate că încalcă rezoluţiile ONU.

Pentru a-şi asigura sprijinul Rusiei şi Chinei cu prilejul votului, Washingtonul a fost nevoit să îşi revadă în scădere pretenţiile sale iniţiale şi să întărească paragrafele din textul său destinate căutării unei soluţii "paşnice" a crizei.

După mai multe zile de negocieri intense, embargoul asupra gazelor naturale a fost menţinut, dar pentru petrol vânzările vor fi limitate la 500.000 de barili timp de trei luni, cu începere de la 1 octombrie pentru a trece la două milioane de barili de la 1 ianuarie timp de 12 luni.

Aceasta reprezintă o reducere cu 10% a produselor petroliere, potrivit Departamentului american al Energiei care estimează la 2,2 milioane de barili importurile nord-coreene. Phenianul importă în special din China benzină şi motorină, potrivit Statelor Unite.

În cursul discuţiilor, blocarea averii liderului nord-coreean, ceea ce Rusia nu dorea, a fost retrasă din text. Statele Unite dând asigurări că nu doreşte schimbarea regimului, este dificil să îl vizezi direct pe Kim Jong-Un, a pledat Moscova, potrivit unei surse diplomatice.

Sursa: capital.ro

Stiri mai vechi: