Ma09212021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Economia creşte, iar insolvenţele se înmulţesc în rândul companiilor mari!

insolventePierderile și finanțarea investițiilor pe termen lung cu resurse atrase pe termen scurt sunt două dintre motivele pentru care peste patru mii de companii au intrat în insolvență în acest an.

O analiza realizată de Coface România asupra insolvenţelor din prima jumătate a anului arată că avem un nivel maxim al pierderilor provocate de insolvenţe, un grad tot mai mare de îndatorare şi o creştere a valorii instrumentelor refuzate la plată de aproape 50%.

Un număr de 4.442 de companii au intrat în procedura de insolvenţă în primele şase luni, număr aproape egal cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Diferenţa este că numărul firmelor cu cifra de afaceri de peste un milion de euro a crescut cu aproape 20%, ajungând până la 180. Un număr de 20 dintre acestea aveau o cifră de afaceri de peste 10 milioane euro, iar 11 aveau activitate de distribuţie, comerţ sau furnizare de energie. Implicit, aceste companii au un nivel scăzut de active imobilizate şi un grad de îndatorare mare, ceea ce duce la pierderi semnificative în condiţiile în care nu există prea multe bunuri valorificabile în caz de faliment.

    Cele mai mari 1.000 de companii generau la finalul anului 2016 o pondere de 50% din veniturile tuturor companiilor, un fenomen mai puţin vizibil în ţările din regiune, spune Iancu Guda, services director la Coface România

„Nivelul veniturilor firmelor a crescut puternic în ultimii trei-patru ani dinaintea intrării în insolvenţă, ca urmare a investiţiilor semnificative”, spune Eugen Anicescu, Country Manager la Coface România. „Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 4,57 milioane lei, cu 26% peste cea din anul anterior şi de aproape două ori mai mare decât cea din 2008. Cu toate acestea, companiile nu au folosit toate resursele pentru a se eficientiza, acumulând pierderi din ce în ce mai mari”, completează Eugen Anicescu.

Imaginea sectorului privat nu este foarte bună dacă luăm în calcul faptul că cele mai mari 1.000 de companii aveau o pondere de 50% în totalul veniturilor tuturor firmelor din ţara noastră. La fel, în timp ce şase din zece companii înregistrează profit, câştigurile sunt concentrate valoric în proporţie de 75%  la cele mai mari 10% dintre societăţi.  

Sursa: capital.ro