Lun08152022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Piaţa de factoring din România a atins 2 miliarde de euro!

piata-factoringPiaţa de factoring din România a crescut în primul semestru al acestui an cu 12% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, atingând 2 miliarde de euro, potrivit datelor colectate de Asociaţia Română de Factoring (ARF), se arată într-un comunicat al asociaţiei.

"Creşterea este una consistentă per ansamblu, însă cifrele ar fi putut fi chiar cu 5 - 6 puncte procentuale mai mari dacă economia ar fi beneficiat şi de un nivel crescut de investiţii şi nu doar de consum. Cheltuielile de capital (investiţiile directe ale statului) sunt în continuare la niveluri minime; în continuare nu se alocă suficiente fonduri pentru proiectele strategice în infrastructură sau energie, iar absorbţia de fonduri europene este la un nivel foarte redus, aceste fapte afectând major dezvoltarea economică din anii următori", a declarat Bogdan Roşu, preşedinte ARF.

Luate în ansamblu, operaţiunile de factoring intern au înregistrat o creştere de peste 14%. Din punctul de vedere al produselor accesate, cea mai semnificativă creştere procentuală a avut-o factoringul revers, de 58%, contribuind la menţinerea pe prima poziţie a factoringului intern fără regres cu un volum de peste 1,25 miliarde de euro.

Potrivit asociaţiei, factoringul revers este un produs din ce în ce mai căutat în ultimii ani, mai ales pentru segmentul companiilor foarte mari.

"Candidatul tipic pentru un produs de factoring revers poate fi un key account care are iniţiativa finanţării prin factoring a furnizorilor săi (de pe piaţa internă sau externă). Astfel, aceştia vor avea posibilitatea de a avea facturile plătite înainte de termen printr-un sistem pus la dispoziţie de clientul său împreună cu finanţatorul (bancă sau IFN). Problema termenelor de plată extinse este deci preluată de instituţia finanţatoare, iar relaţia comercială se desfăşoară în condiţii ideale", explică Bogdan Roşu.

Ca şi volume de creanţe administrate prin factoring, pe primul loc se situează domeniul FMCG, cu creştere de 40%, urmat îndeaproape de IT cu creştere 168%, pe locul trei fiind construcţiile cu creştere de 10%, faţă de primul semestru din 2016.

"La capitolul factoring intern, domeniul IT&C a avut cea mai frumoasă evoluţie faţă de 2016, crescând de la 106 milioane de euro la aproape 290 milioane euro. În acest moment se situează în apropiere de volumele realizate de companiile din FMCG, iar cu acest ritm de creştere, ne aşteptăm ca în timpul apropiat chiar să treacă pe primul loc", mai declară Bogdan Roşu.
Factoringul de export a crescut cu 3,5% per total, în timp ce factoringul de import a crescut cu peste 12%.

Sursa: capital.ro