Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Uite pe ce dă Primăria Capitalei 4,85 milioane euro!

bratianu-10Primăria Capitalei cumpără primul sediu istoric al BNR de la miliardarul Mihai Anastasescu.

Negocierile încep de la aproape 5 milioane euro. Clădirea se află pe lista oficială a monumentelor istorice.

Primăria Capitalei vrea să cumpere o clădire monument istoric, cu un etaj şi mansardă şi cu adresa oficială în Bulevardul I.C. Brătianu nr. 10, de la producătorul de materiale de construcţii Soceram SA din Câmpina controlat de omul de afaceri Mihai Anastasescu. Intenția declarată este ca acest imobil să devină un centru cultural.

Negocierile va începe de la preţul de 4,85 milioane euro, stabilit de vânzător ca valoare de piaţă în urma evaluării.

Un proiect de hotărâre de aprobare de principiu a achiziţiei se află pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) convocată pentru astăzi, 11 septembrie.

Clădirea se află pe lista oficială a monumentelor istorice a Ministerului Culturii, însă ministerul a transmis Primăriei că nu intenţionează să-şi exercite dreptul de preemţiune la cumpărare. Potrivit legislaţiei în vigoare, în astfel de situaţii, dreptul de preemţiune se transferă autorităţilor locale, în cazul de faţă PMB.

Imobilul se află pe un teren în suprafaţă de 1.227 mp, are o suprafaţă construită utilă de 1.073 mp şi regim de înălţime P+1+M. Clădirea a mai fost scoasă la vânzare în urmă cu 3 ani, în 2014, la un preţ semnificativ mai mare, de 7,5 milioane euro.  Clădirea a fost construită după 1875 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau, ca sediul al instituţiei financiare Creditul Funciar Rural, înfiinţată în 1873. De asemenea, a găzduit primul sediu, provizoriu, al Băncii Naţionale a României (BNR), în perioada 1880-1890.

Primăria îşi justifică intenţia de achiziţie prin valoarea istorică a clădirii și prin faptul că este nevoie de mai multe spații culturale.

rin dispoziţia Primarului General al Municipiului Bucureşti, se va numi o comisie de negociere cu vânzătorul, pornind de la preţul invocat în intenţia de vânzare, respectiv 22.116.000 lei (4,85 milioane euro).


Cine este Mihai Anastasescu?

Omul de afaceri se află de mai mulți ani în topul miliardarilor români, cu o avere estimată la 35 de milioane euro. Are afaceri în industrieconstrucții, farmaceutice și imobiliare.

Sursa: click.ro

Stiri mai vechi: