Sam06252022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Chinezii de la CEFC, explorări petroliere în Siberia!

petrolulCompania cu capital majoritar rusesc Rosneft a anunțat că a semnat un acord cu CEFC China Energy Company pentru explorări petroliere în Siberia.

Acordul prevede colaborări "în domenii precum rafinare, petrochimie, comercializarea de petrol şi produse derivate", au declarat reprezentanţii Rosneft.

De asemenea, cele două companii au convenit creşterea livrărilor de petrol din Rusia către China.

"Acordul semnat astăzi reflectă în totalitate strategia companiei noastre, care are printre priorităţi întărirea relaţiilor cu ţările din zona Asia-Pacific şi în particular cu China", a declarat Igor Sechin, CEO Rosneft.
CEFC China Energy, care s-a transformat dintr-un comerciant petrolier de nişă într-un vast conglomerat energetic, se află în tratative în vederea achiziţionării unei participaţii în Rosneft, gigantul petrolier de stat rus (ROSN.MM), au afirmat, la mijlocul lunii august, trei persoane ce deţin cunoştinţe directe privind aceste discuţii. CEFC şi Rosneft au discutat în ultimii 3-4 ani cu privire la diferite oportunităţi de cooperare, de la investiţii în amonte în câmpurile petroliere din Rusia la comerţul cu petrol, însă abia de curând Rosneft a lansat ideea unei investiţii într-o participaţie, a informat o altă sursă din conducerea companiei chineze.

CEFC a alocat un grup operativ format din aproximativ 40 de persoane pentru a lucra la această investiţie, a afirmat o a treia sursă.

Autorităţile române au aprobat, în iulie, tranzacţia încheiată la finele anului trecut între compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG) şi compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

Cele două companii au semnat pe 15 decembrie un acord care DESCHIDEA calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză într-un stat din Europa de Est. Această tranzacţie are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Vest, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield.

În aprilie 2016, CEFC a anunţat că va achita 680 de milioane de dolari către compania de stat KazMunayGas din Kazahstan pentru 51% din acţiunile KMGI. La puţin timp după acest anunţ, instituţiile statului român au scos din sertare un dosar vechi de peste 12 ani, lucru care a pus sub semnul întrebării tranzacţia dintre cele două părţi. La câteva luni de la anunţul făcut, kazahii au declarat că se vor adresa Curţii de Arbitraj în situaţia în care nu va fi pus în practică memorandumul de înţelegere încheiat cu statul român în urmă cu doi ani, prin care statul şi-a luat angajamentul să vândă circa 26% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare pentru o sumă de 200 de milioane de dolari, iar kazahii s-au angajat să înfiinţeze împreună cu statul român un Fond de investiţii în valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani.


Punctul central al investiţiilor viza Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, care în urma investiţiilor realizate de kazahi în ultimii ani, în valoare de 1,4 mld. dolari, a ajuns la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an. În 2015, Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării Rompetrol a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare exportator de produse petroliere din România şi al doilea exportator la nivel naţional după Automobile Dacia.

Sursa:capital.ro

Stiri mai vechi: