Dum12052021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Medicamente de 7 milioane de euro decontate pe spatele unor pacienţi fictivi şi servicii fictive de îngrijire bolnavi la domiciliu!

DNA-1Procurorii DNA demantelează faptele de corupție ale filierei de funcționari suspecți din CNAS și CNASMB.


Faptele cercetate sunt din aria sănătății publice iar filierele storceau banii publici prin deconturi fictive, falsuri și introducerea unor pacienți la fel de fictivi.

Surse judiciare afirmă pentru Libertatea.ro că gruparea cercetată este amplă și bine ermetizată, faptele acestora fiind de a luare și dare de mită, trafic de influență, constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune, abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic.
Toată această gamă de fapte a fost comisă în perioada ianuarie 2016 – august 2017, în legătură cu circuitul de decontare a serviciilor de îngrijiri medicale de către Casa de asigurări de sănătate a municipiului București.
Pacienții reali la coadă după pacienții fictivi.

Aceleași surse arată că activitățile s-ar fi desfășurat pe trei paliere.

Un palier semnificativ este cel ce privește fraudarea unor sume de bani substanțiale din fondurile Casei de asigurări de sănătate a municipiului București (CSAMB), prin decontarea unor servicii de îngrijiri medicale la domiciliu fictive pe baza a sute dosare medicale întocmite în fals.

În toate aceste fapte au fost implicați funcționari din cadrul CSAMB , sub protecția unor persoane din conducerea instituției, dar și din conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Au existat numeroase situații în care, spun sursele, prioritate la aprobare și decontare au avut dosarele medicale cu pacienți fictivi, în timp ce solicitările pacienților asigurați care, în mod real, ar fi avut dreptul să beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzați.

Cei implicați încercau să își acopere urmele pentru evitarea depistării fraudelor ce se făceau , și lunar dăddeau raportări de servicii medicale necesare decontărilor, iar în paralel erau introduse și șterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fără drept a acestuia, astfel încât în sistem să apară că serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

Prejudiciul adus bugetului Casei este de aproximativ 13.200.000 lei (circa 3 milioane euro).


Mită de la o societate verificată

În acest dosar procurorii verifică și funcționari din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și ai Casei de Asigurări de Sănătate a municipiului Bcuurești, inclusiv funcționari cu atribuții de control și de constatare a contravențiilor din cadrul celor două instituții, care ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societăți prestatoare de servicii medicale  precum asistență medicală la domiciliu, în schimbul renunțării, în viitor, la efectuarea în exces a activității de control la societatea respectivă.
Medicamente de 7 milioane de euro decontate ilegal

DNA mai verifică modalitatea în care persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au acționat în așa fel încât să împiedice aflarea situației reale cu privire la decontarea anumitor medicamente în favoarea unor pacienți fictivi.

Faptele s-ar fi petrecut în contextul unui control al Curții de Conturi.

Astfel, medicamente în valoare de 33.000.000 de lei, respectiv peste 7.000.000 de euro, au fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile constatate de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepție prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS.
DNA a călcat preagul CNAS

Procurorii DNA fac, joi, 50 de percheziții dintre care două au loc la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și la filiala acesteia din Capitală.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: