Sam09182021

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Sindicatele din educatie discută luni cu premierul Tudose privind „Existenta riscului major al unui conflict de amploare, în toamnă”.

Federatia-sindicatelor„Există riscul major al unui conflict de amploare, în toamnă”.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, alături de celelalte federații din educație, vor avea, luni, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose. Sindicaliștii vor să îi prezinte șefului Executivului opt probleme majore din învăţământ, printre care necesitatea elaborării unei noi Legi a educaţiei naţionale, programele şcolare învechite, subfinanţarea sistemului și nedreptăţile la care sunt supuşi angajaţii din educaţie. Sindicatele transmit că, dacă nu se vor găsi soluții, există riscul major să se declanșeze un  conflict de amploare, în sistemul de învăţământ, în toamna acestui an.
Opt probleme majore în învățământ

Cele opt probleme majore cu care se confruntă sistemul educațional, sunt, potrivit sindicaliștilor:

    Necesitatea adoptării unei noi legi a educației
    Programele şcolare sunt învechite şi neadaptate cerinţelor de pe piaţa muncii
    Subfinanţarea educaţiei plasează şcolile din România într-un alt secol
    Banii câştigaţi în instanţă ajung în buzunarele cadrelor didactice, după lungi amânări
    creșterea salariilor nete în educație va fi de 25% în anul 2018, chiar dacă salariile brute ar urma să fie majorate cu 50%
    Modificarea Legii pensiilor
    Calculul incorect al sporurilor
    Renunțarea la costul standard per elev

Despre Legea Educației Naționale, FSLI spune că că un act normativ realizat cu responsabilitate şi supus dezbaterii publice va rezolva cea mai mare parte a problemelor cu care se confruntă de mai bine de 20 de ani sistemul de educaţie din România. Reprezentanții celor din educație se întreabă care este graficul elaborării, dezbaterii publice și adoptării acestei legi.

O nemulțumire o constituie programele școlare învechite. ”Elevii nu sunt pregătiţi să facă faţă provocărilor din plan profesional şi nici măcar pentru a-şi gestiona singuri viaţa. Din cauza programelor, sistemul de educaţie este axat pe partea teoretică, mai puţin practică, iar programul elevilor este sufocant, încetinind dezvoltarea acestora. În opinia noastră, programele şcolare trebuie să fie regândite din temelii; ele trebuie adaptate la cerinţele reale ale pieţei muncii. Când va lua Guvernul României o asemenea decizie, aşteptată cu interes de milioane de elevi, de părinţii acestora, de cadrele didactice dar şi de mediul economic, care se plânge de slaba pregătire a absolvenţilor de învăţământ?”, întreabă sindicaliștii.

Lipsa dotărilor în cele mai multe dintre unităţile de învăţământ accentuează şi mai mult starea precară a sistemului de educaţie, mai atrag atenția aceștia.

”Nu este admisibil să existe şcoli care nu au fost reabilitate sau care reprezintă un pericol pentru elevi, pentru că nu au, de exemplu, autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Este de neacceptat, de asemenea, ca în multe dintre şcoli să nu existe laboratoare dotate corespunzător, ca grupurile sanitare să fie aceleaşi de zeci de ani sau banala cretă să fie cumpărată din banii părinţilor!”, afirmă FSLI.

O nemulțumire o constituie și faptul că pofesorii care au dat în judecată ministerul, pentru plata salariilor restante, nu primesc acești bani, în ziuda unor decizii definitive în instanță.

”Ni se cere respectarea legilor şi a deciziilor din instanţă, dar statul cum tratează această problemă? Conform prevederilor legale, în anul 2017, o parte a salariaţilor din învăţământ ar trebui să primească sumele restante la drepturi salariale, stabilite prin sentinţe judecătoreşti, sume care nu se regăsesc în legea bugetului de stat pentru anul 2017. De asemenea, tot ca urmare a sentinţelor judecătoreşti, personalul didactic trebuie să primească sume care reprezintă dobânzi penalizatoare. Până în acest moment, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Educaţiei Naţionale nu au stabilit care este sursa de finanţare a acestor cheltuieli şi cine trebuie să facă aceste plăţi. În medie, fiecare angajat din educaţie ar trebui să recupereze aproximativ 5.000 de lei. În aceste condiţii, solicităm Guvernului României să rezolve în perioada imediat următoare această problemă”, spun sindicaliștii.
Majorarea cu 50% a salariului brut anunţată pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezintă mai mult de 25%

Sindicatele vor să știe și ce se va întâmpla cu majorările salariale anunțate de Guvern.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, urmează să se aplice prevederile Legii nr 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, începând cu aceeaşi dată, se va schimba modul în care vor fi achitate dările către stat ale angajatului. Ceea ce înseamnă, că majorarea cu 50% a salariului brut anunţată pentru anul viitor, la nivelul salariului net nu reprezintă mai mult de 25%, spun ei.

Nemulțumiri sun și în privința pensiilor. FSLI atrage atenția că în sistemul de educaţie pensia medie este de sub 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. În unele cazuri aceste pensii “speciale” au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajaţi.
Un profesor, după 43 de ani de muncă, are cu o pensie de 1.500 de lei

”Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl “recompensează” cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit faţă de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul  principiu care trebuie să stea la baza calculului  pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale şi pentru profesori”, spun sindicaliștii.
Ei vor să se rezolve și problema calculului sporurilor în educație. Deși conform  H.G. nr/. 38/2017 salariile de bază s-au majorat, de la data de 1 ianuarie 2017, în medie, cu 15%, calcularea sporurilor, indemnizațiilor  prevăzute de art.  3 3 alin. (4) din O.U.G. nr. 57/2015, cu modificările și completările ulterioare, nu se face la salariile de bază  majorate de la 1 ianuarie 2017, ci aceste sporuri și indemnizații sunt calculate prin raportare la salariul de bază din luna decembrie 2016, ceea ce conduce la o diminuare a drepturilor salariale care se cuvin personalului didactic.Sindicaliștii vor și renunțarea la costul standard per elev. ”Atâta timp cât determinarea costului standard se face prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Educației, în funcție de cuantumul cheltuielilor de personal stabilit de Ministerul Finanțelor Publice pentru salariații din învățământ și aprobat de Parlamentul României, prin Legea bugetului de stat, existența acestui cost standard nu se justifică. Dacă există o lege de salarizare după care sunt plătiți toți angajații dintr-o unitate, indiferent de numărul copiilor/elevilor din acea unitate, ce relevanță mai are acest cost standard pentru stabilirea cheltuielilor necesare cu salariile”, spune FSLI.Sindicaliștii transmit că, în situaţia în care Guvernul României nu va face efortul de a găsi soluţii la problemele expuse mai sus, Executivul trebuie să ia în calcul faptul că există riscul major să se declașeze un  conflict de amploare, în sistemul de învăţământ, în toamna acestui an.

Sursa: libertatea.ro

Stiri mai vechi: