Ma12062022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Cum se trăieşte în ţara care a decis să părăsească Comunitatea Europeană

nuuk-1-605xUniunea Europeană a fost creată pentru a se pune capăt numărului mare de războaie sângeroase duse de țări vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Război Mondial.

Începând cu anul 1950, ţările europene încep să se unească, din punct de vedere economic şi politic, în cadrul Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, pentru a asigura o pace durabilă. Cele şase ţări fondatoare sunt Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Țările de Jos. Anii 1950 sunt marcaţi de Războiul Rece dintre Est şi Vest. În Ungaria, manifestările de protest din 1956 îndreptate împotriva regimului comunist sunt reprimate de tancurile sovietice. În 1957, Tratatul de la Roma pune bazele Comunităţii Economice Europene (CEE), cunoscută şi sub denumirea de „piaţa comună”. Odată cu constituirea Uniunii Europene (UE), s-a schimbat şi denumirea CEE în „Comunitatea Europeană”. Groenlanda a intrat în Comunitatea Economică Europeană odată cu Danemarca, în 1973, însă, în baza autonomiei sale extensive, a ales să iasă din CEE pe seama unei dispute legate de drepturi de pescuit. Economia celei mai mari insule din lume este dependentă de exporturile de pescuit, în special de creveţi şi peşte oceanic.

Groenlandezii au câştigat o autonomie largă în două trepte – o dată în 1979 şi, apoi, în 2009, lăsând Danemarca, în principal, cu responsabilităţi de apărare şi politică externă. Groenlanda este membru NATO ca parte a Danemarcei, însă nu are nici forţe armate şi nici o reprezentare în structurile alianţei. Groenlanda este critic dependentă de exporturi de pescuit şi de peşte. Industria de pescuit creveţi este de departe cel mai mare venit salarial. Compania petrolieră de stat NUNAOIL a fost creată cu scopul de a contribui la dezvoltarea industriei de hidrocarburi în Groenlanda. Compania de stat Nunamineral a fost lansată pe Bursa din Copenhaga pentru a ridica mai mult capital şi pentru a creşte producţia de aur. Extracţia minereurilor de rubin a început în 2007. Alte minerale sunt exploatate in functie de preţurile care sunt în creştere.

Acestea includ uraniu, aluminiu, nichel, platină, tungsten, titan şi cupru. Unii investitori afirma ca Groenlanda ar putea avea unele dintre cele mai mari depozite de pământuri rare din afara Chinei, care în prezent însumează circa 90% din producţia globală. Kvanefjeldn este cel de al doilea depozit global de oxizi de pământuri rare şi al şaselea depozit de uraniu din lume. În acest fel, Groenlanda şi, implict, Danemarca sunt pe cale să intre în rândul actorilor importanţi pe piaţa uraniului. sursa:capital.ro

Stiri mai vechi: