Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Agenții de la Poliția locală au dreptul să ridice permise auto? Află ce prevede legea în acest sens

Agenții de la Poliția locală au dreptul să ridice permise auto Află ce prevede legea în acest sensLaurențiu Costin, din București, dar și alți cititori, care au fost amendați de agenți ai Poliției locale pentru diverse abateri de la regulile de circulație rutieră, ne întreabă dacă Poliția locală are dreptul legal de a aplica astfel de sancțiuni, și mai ales, dacă are dreptul să ridice permise auto și să suspende, pentru 30 de zile sau mai mult, dreptul șoferilor de a conduce mașina.

Disputa pe acestă temă este mai veche. De altfel, mulți conducători auto sancționați de agenții de la Poliția locală s-au adresat instanțelor de judecată, contestând amenzile primite. Dar, din cele relatate de cititori, reiese că instanțele de judecată nu au o poziție unitară în ceea ce privește înterpretarea și coroborarea celor două legi care reglementează acest domeniu, și anume, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, respectiv, Legea 155/2010 privind organizarea și funcționarea Poliției locale. Ca urmare, în cauze identice, instanțele au dat decizii diferite, fie în favoarea șoferilor, fie în cea a polițiștilor locali.
ÎCCJ, chemată să facă lumină

Sesizat în acest sens, recent, Avocatul poporului s-a adresat adresat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), cu un recurs în interesul legii, pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Instanţa trebuie să stabilească dacă Poliţia locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea rutieră. Solicitarea Avocatului Poporului vine după ce mai mulţi judecători au considerat că amenzile rutiere aplicate de poliţiştii locali sunt ilegale, pe motiv că aceştia nu au competenţa de a da amenzi. Instanța urmează să analizeze acest demers și să dea o decizie în aceste zile. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro

Stiri mai vechi: