Ma08112020

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Clujul, capitala minorităților naționale europene

200 de delegați din mai multe țări europene sunt așteptați la Cluj-Napoca, la Congresul Anual al FUEN - Uniunea Federativă a Naționalităților Europene, care se desfășoară în perioada 17-20 mai, iar una dintre dezbateri vizează inițiativa Minority SafePack.

''Participanții vor fi primiți miercuri seara de către cei cinci președinți de consilii județene ai UDMR: Tamás Sándor (Covasna), Borboly Csaba (Harghita), Péter Ferenc (Mureș), Pásztor Sándor (Bihor) și Pataki Csaba (Satu Mare). Ei vor susține prezentări despre regiunea Transilvaniei, în cadrul sesiunii intitulate Târgul Minorităților, găzduit de Anna Horváth, vicepreședinte executiv UDMR pentru administrațiile publice locale.

Lucrările congresului încep joi, 18 mai, cu mesajul de salut al președintelui FUEN, Vincze Loránt, urmat de alocuțiunile reprezentanților organizațiilor membre ale FUEN din România. Mai întâi va lua cuvântul președintele UDMR, Kelemen Hunor, după care mai mulți demnitari publici de la nivel local și național, din România și Ungaria, vor adresa câte un mesaj de salut Congresului.

Programul congresului continuă cu dezbaterea intitulată Hit the Road, la care vor lua parte membrii comisiei de inițiativă ai Minority SafePack Initiative'', arată conducerea UDMR.  În cursul după-amiezii de joi va avea loc dezbaterea pe tema contribuției minorităților naționale autohtone la patrimoniul cultural european, în prezentarea lui Tibor Navracsics, comisar european pentru educație, cultură, tineret și sport.

Vineri, în parteneriat cu Universitatea Glasgow, va avea loc dezbaterea masă-rotundă cu titlul ''Practica și provocările autonomiilor culturale-naționale în Europa Centrală și de Est''. La dezbatere va participa Stéphanie Marsal, consilier al Înaltului Reprezentant pentru minoritățile naționale al OSCE.

Dezbaterea va fi urmată de evidențierea problemelor cheie cu care se confruntă minoritățile naționale autohtone, într-o prezentare făcută de Petra Roter, președintele consiliului consultativ al convenției-cadru pentru minoritățile naționale autohtone și de Laczikó Enikő, subsecretar de stat la Departamentul pentru Relații Etnice. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net

Stiri mai vechi: