Ma11292022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Olanda: Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile. Liderii europeni răsuflă uşuraţi

Olanda: Partidul premierului Mark Rutte a câștigat alegerile. Liderii europeni răsuflă uşuraţiPremierul liberal olandez Mark Rutte, care pare să-l fi învins fără probleme pe rivalul său de extremă-dreapta Geert Wilders la alegerile legislative de miercuri, spre marea uşurare a Europei, a spus că victoria sa este una împotriva 'populismului de proastă calitate', transmite AFP.

După votul din Marea Britanie în favoarea ieşirii din UE şi victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, toate privirile s-au îndreptat asupra formaţiunii lui Geert Wilders, al cărei scor era aşteptat ca un barometru al ascensiunii populismului în Europa, cu mai puţin de 40 de zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa şi a scrutinului legislativ din toamnă din Germania.

Conform rezultatelor parţiale compilate de agenţia de presă olandeză ANP, pe baza numărării a 54,8% din voturi, formaţiunea VVD al lui Mark Rutte ar obţine 32 din cele 150 de mandate din camera inferioară a parlamentului olandez.

O pierdere de nouă locuri faţă de ultimele alegeri din 2012, însă totuşi un avans important faţă de formaţiunea PVV a lui Wilders, care ar urma să aibă 19 aleşi, cu doar patru mai mulţi decât până acum.

Dând asigurări că ar fi vorba de un 'succes', Wilders deja s-a poziţionat în cursul nopţii în perspectiva negocierilor lungi care vor începe joi, declarându-se dispus să guverneze 'dacă acest lucru este posibil', deşi toate celelalte partide au exclus o astfel de colaborare.

"Dacă acest lucru nu va merge, vom susţine guvernul acolo unde este necesar, asupra chestiunilor la care ţinem", a adăugat el.

Rezultatele alegerilor din Olanda au provocat o adevărată uşurare în Europa. Preşedintele francez Francois Hollande a spus că este "o victorie împotriva extremismului". "Valorile deschiderii şi respectului faţă de celălalt şi credinţa în viitorul Europei sunt singurul răspuns veritabil la pulsiunile naţionaliste şi de izolare care există în lume", a adăugat el.

Preşedintele Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat la rândul său rezultatul, spunând că este "un vot pentru Europa şi împotriva extremismului". vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro

Stiri mai vechi: