Ma05172022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Ofiţer acoperit: droguri la preţ de sandwich, în Bucureşti

Ofiţer acoperit: droguri la preţ de sandwich, în BucureştiPoliţia trebuie să cheltuiască sume uriaşe ca să-şi poată infiltra agenţii acoperiţi în "lumea bună". Nu există club din Bucureşti unde să nu se consume droguri, dezvăluie şeful Serviciului Antidrog din Poliţia Capitalei. Consumatorii din categoria VIP dau şi 3-400 de euro pe zi pentru cocaină. La polul opus, în zonele sărace, „cuiul” se vinde cu 5 lei, iar „bila” cu 20 de lei.

Cei din categoria VIP reprezintă o provocare aparte pentru poliţie. În 85% din cazuri, pentru prinderea traficanţilor, este nevoie de operaţiuni sub acoperire. Sunt foarte multe petreceri private la care se consumă droguri de lux, ba, mai mult, în această lume se practică oferirea de cocaină contra prostituţie sau alte distracţii. Şeful ofiţerilor acoperiţi recunoaşte că poliţia este obligată să aloce sume importante pentru a avea acces în cercurile băieţilor de bani gata, până ajung să-i prindă în flagrant pe dealerii de lux. Aceştia au maşini scumpe şi bani suficienţi pentru aparate de bruiaj şi alte echipamente cu care îşi protejează tranzacţiile ilegale.
 
Prinderea în flagrant a clienţilor care se distrează drogaţi în cluburi este foarte dificilă. Cei mai mulţi nu se droghează chiar în club, consumă stupefiante înainte să intre. Cei care prizează cocaină în toaletă şi cei care îi aprovizionează sunt greu de prins în flagrant, iar probatoriul este dificil de instrumentat în instanţă. Chiar dacă angajaţii clubului cheamă poliţia, când începe razia, se aprind luminile şi toţi aruncă marfa. Ultima sesizare din partea unui club de fiţe din Bucureşti a venit anul trecut şi se derulează şi în prezent o anchetă confidenţială.

CEL MAI TÂNĂR DEALER, UN COPIL DE 12 ANI

În contrast cu opulenţa drogaţilor de lux, cel mai tânăr dealer prins în Bucureşti este un copil de 12 ani. Băiatul era pus să vândă heroină în Sectorul 5, sectorul unde sunt cei mai mulţi consumatori de heroină. În acelaşi sector, poliţiştii au găsit droguri ascunse în scutecele unui bebeluş, transportat în cărucior. În cazul copilului de 12 ani, deşi era traficant în toată regula, poliţiştii nu au putut lua măsuri legale, pentru că răspunderea penală există în România abia după vârsta de 14 ani.

CE PĂŢESC CONSUMATORII PRINŞI CU DROGURI

Consumul e prohibit la noi în ţară, dar nu este considerat infracţiune, spre deosebire de ţări precum Franţa sau Suedia. Când poliţiştii prind pe cineva cu droguri asupra lui, se întocmeşte dosar penal, dar nu se ia măsura reţinerii şi nici nu se merge în instanţă cu propunerea de arestare, pentru că în legislaţia românească deţinerea de droguri pentru consum propriu e considerată faptă de pericol social minimal. În cele mai multe cazuri, se ajunge la renunţarea la urmărire penală sau, cel mult, la muncă în folosul comunităţii. vezi mai multe...
sursa:jurnalul.ro