Ma08092022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Locuințele de sprijin se întorc. Restanțierii la credite imobiliare ar putea primi o a doua șansă

Locuințele de sprijin se întorc Restanțierii la credite imobiliare ar putea primi o a doua șansăDupă ce a fost trimisă la reexaminare de către președintele României, Klaus Iohannis, propunerea legislativă legat[ de locuințele de sprijin, prin care se spune că debitorii cu credite imobiliare care sunt executați silit pot rămâne cu chirie în respectiva locuință a fost votată pozitiv de senatori. 

Vorbim aici de proiectul prin care primăriile pot cumpăra locuințele scoase la vânzare de bănci și date în chirie celor care au fost executați silit de bancă, la prețul unei chirii modice, care nu poate depăși 10% din veniturile nete ale familiei respective, calculate pe ultimele 12 luni.

    „Locuințele de sprijin se repartizează de către autoritățile administrației publice locale, care le-au cumpărat prin licitație publică, pe baza criteriilor stabilite anual prin hotărâre a consiliului local. De aceste locuințe pot beneficia persoanele și familiile care urmează a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silită din locuințe, în urma neachitării obligațiilor derivate din contractele de credit ipotecar”, dispune proiectul de lege.

Se evită evacuarea

Prin acest lucru se înțelege că foștii proprietari nu vor mai fi evacuați, ci casa doar își schimbă proprietarul de la bancă la primărie. Locuințele de sprijin, cum le-au numit aleșii, nu trebuie să aibă mai mult de 100 de metri pătrați. Cei care plateau rate pentru casa executată silit sunt primii care au dreptul la ea, în cazul în care primpria o cumpără pentru a o transforma în locuință de sprijin.

Dacă aceștia refuză, primăria o poate oferi altor familii care și-au pierdut casa în fața băncilor. În cazul în cazul în care familia executată silit are o altă casă aceasta nu are drept la locuință de sprijin se mai menționează în proiect. De asemenea, dacă numărul locuinșelor deținute de primprie este mai mare decât al solicitanților, locuințele de sprijin pot fi închiriate și altor categorii.
Locuințele de sprijin pot avea și altă destinație

„În cazul în care numărul cererilor pentru închirierea locuințelor de sprijin la nivelul unei autorități a administrației publice locale este, timp de cel puțin un an, constant mai redus decât numărul locuințelor de sprijin aflate în proprietatea autorității administrației publice locale, acestea pot aproba închirierea locuințelor de sprijin și altor categorii de solicitanți, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, se spune în propunerea legislativă. vezi mai multe...
sursa:libertatea.ro