Lun07042022

Last updateJoi, 16 Ian 2020 4pm

Back Sunteți aici:Home

Articole

Spitalul Județean are un aparat RMN de aproape 1 milion de euro

Un aparat medical de rezoluţie magnetică nucleară (RMN) în valoare de peste 900.000 de euro a fost instalat în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca, acesta înlocuind echipamentul vechi de 16 ani, ale cărui costuri de întreţinere erau ridicate.

Potrivit SCJU, noul RMN urmează să fie achitat în 48 de rate lunare, cu fonduri din veniturile spitalului. ”SCJU a început anul 2017 cu o nouă achiziţie importantă. Este vorba de un nou echipament medical de înaltă performanţă de rezonanţă magnetică nucleară (RMN), cu un câmp magnetic de 1,5 Tesla, furnizat de General Electric Healthcare, instalat în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală.

Aici funcţiona un RMN cu o vechime de 16 ani, ale cărui costuri de întreţinere erau considerabile şi s-au ridicat în 2016 la aproape 300.000 lei. Preţul noului RMN a fost de aproximativ 900.000 euro, aparatul fiind achiziţionat în urma unei licitaţii electronice, la care au participat trei furnizori. RMN-ul urmează să fie achitat în 48 de rate lunare, cu fonduri din veniturile proprii ale spitalului”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii unităţii medicale arată că noul echipament are costuri de întreţinere mai mici şi consumă mai puţină energie, comparativ cu modelele vechi, venind cu o garanţie full service de 5 ani, cu piese de schimb incluse. Vechiul aparat RMN a fost dus la casat.

RMN este folosit ca o metodă de diagnosticare noninvazivă a mai multor afecţiuni printre care neuro-cerebrale, cardio-vasculare, articulare sau ale sistemului osos. Managerul SCJU, Petru Şuşca, declară că media anuală a pacienţilor care au beneficiat de investigaţii de rezonanţă magnetică, începând cu 2011 până în 2016, este de 2.000 de persoane.

”Dorim ca la RMN-ul nou să se lucreze în ture, dimineaţa şi după-masa, inclusiv sâmbăta, astfel încât mai mulţi pacienţi să beneficieze de servicii medicale de calitate. Prin intermediul acestei politici de investiţii ne dorim să oferim servicii prompte. Astfel, orice pacient internat în spital va beneficia de investigaţii medicale imagistice în cel mult trei - patru zile de la data internării”, arată Şuşca. În cadrul SCJU, pe lângă noul RMN instalat mai funcţionează încă două echipamente RMN. vezi mai multe...
sursa:realitatea.net